×

Recensie

Pop

27 november 2015

Ellie Goulding

Delirium

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Polydor

Delirium Ellie Goulding Ellie Goulding Pop 3.5 Ellie Goulding – Delirium Written in Music https://writteninmusic.com

Ellie Goulding brak in 2010 door met het album Lights, waar onder andere Guns And Horses, Starry Eyed, Under The Sheets en The Writer opstonden. Enkele jaren later (2013) kwam ze met album nummer twee: Halcyon Days. Dit album ging al meer richting de popkant, waar ze eerder nog meer aan de indiekant zat. Nummers als Anything Could Happen, Explosions, Burn en Goodness Gracious bewezen het hoge popgehalte. En met I Need Your Love bewees Ellie Goulding dat ze ook echte dancetracks kan maken.

Nu is er dus het derde album, Delirium genaamd. De nieuwe plaat bestaat uit maar liefst 22 nummers en duurt ruim een uur en een kwartier. Feit is dus dat de Engelse schone niet heeft stilgezeten. Waar Ellie Goulding in de voorgaande albums redelijk ‘rustige’ muziek produceerde, slaat ze nu een andere weg in.

Op het nieuwe album heeft Goulding I Need Your Love eigenlijk een flink vervolg gegeven. Delirium is een album vol met echte dancetracks. On My Mind, dat al een tijdje geleden werd uitgebracht als single en Keep On Dancin‘ klinken erg vrolijk. Verder is het zo dat het refrein van Holding On For Life direct blijft hangen en heeft Don’t Panic een rustiger karakter, maar kan het wel gezien worden als een van de betere nummers. Verder zou het mij ook niet verbazen als Codes en Don’t Need Nobody, die tot de toppers op dit album behoren, radiotracks worden.

Ook het nummer Love Me Like You Do (van de film Fifty Shades Of Grey) valt te prijzen. Eigenlijk is dit een typische Ellie Goulding-track, zoals we haar voorheen kenden. Het slot van de normale versie van het album wordt echter wat eentonig, waardoor de sleur er een beetje inkomt. Op de deluxe versie van het album zijn overigens bonustracks te vinden die tot de categorie ‘oude’ Ellie Goulding behoren. I Do What I Love is daarmee vergeleken een stuk origineler en heeft zelfs iets weg van hiphop. Verder zijn ook Winner en Heal prachtige toevoegingen op de normale versie van het album. Afsluiter Outside, in samenwerking met opnieuw Calvin Harris, is een typisch EDM-liedje en scoorde dan ook niet voor niets erg hoog in de (internationale) hitlijsten.

Ellie Goulding is dus een andere weg ingeslagen en lijkt meer te kiezen voor de dance, waarmee ze weer wat commerciëler is geworden. Toegegeven, ook dit beheerst ze uitmuntend, want Ellie Goulding blijft een geweldige zangeres en vernieuwing is altijd goed. Maar toch krijg ik soms heimwee naar de ‘oude’ Ellie Goulding.

Tracklisting Delirium:

1. Intro
2. Aftertaste
3. Something In The Way You Move
4. Keep On Dancin’
5. On My Mind
6. Around U
7. Codes
8. Holding On For Life
9. Love Me Like You Do
10. Don’t Need Nobody
11. Don’t Panic
12. We Can’t Move This
13. Army
14. Lost And Found
15. Devotion
16. Scream It Out
17. The Greatest
18. I Do What I Love
19. Paradise
20. Winner
21. Heal
22. Outside 1. Intro (Delirium)
 2. Aftertaste
 3. Something In The Way You Move
 4. Keep On Dancin'
 5. On My Mind
 6. Around U
 7. Codes
 8. Holding On For Life
 9. Love Me Like You Do
 10. Don't Need Nobody
 11. Don't Panic
 12. We Can't Move To This
 13. Army
 14. Lost And Found
 15. Devotion
 16. Scream It Out