×

Recensie

World

15 november 2012

Elis Regina

Elis Regina In London

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Philips, SoulJazz

Elis Regina In London Elis Regina World 4.5 Elis Regina – Elis Regina In London Written in Music https://writteninmusic.com

De Braziliaanse legende Elis Regina was al wereldbekend voor ze naar Londen toog om daar een album op te gaan nemen. Dat album, simpelweg Elis Regina n London genoemd, maakte haar vervolgens wereldberoemd.

Na op 16 jarige leeftijd haar eerste album te hebben uitgebracht (Viva A Brotalandia in 1961) besloot in 1969 Regina met een handvol Braziliaanse muzikanten naar Londen te gaan om daar songs, desnoods een album, op te gaan nemen. De florerende muziekscene in de Britse hoofdstad van laat jaren 60 had Regina’s aandacht optimaal aangewakkerd als wel de albums die Scott Walker na zijn vertrek uit The Walker Brothers maakte. In samenspraak met de platenmaatschappij Philips (hetzelfde label als Walker) werd Scott Walker arrangeur producer Peter Knight bereid gevonden Regina te begeleiden.

Waar Regina reeds muzikanten had meegenomen (onder meer drummer Wilson Das Neves (The Ipanemas), en de broers Meirelles en Antonio Adolfo) voegde Knight coole muzikanten toe om de juiste muzikale collaboratie tot stand te brengen. Het bleek een geniale zet omdat de muzikanten elkaar prima wisten te vinden. Elis Regina In London is een mijlpaal gebleken die de Britse muzikale sfeer met zijn rijke strijkers van de laat jaren 60 perfect wist te mengen met de Braziliaanse bossa en samba die Regina als geen ander beheerste. De verfijnde uitvoering van songs van onder meer Jorge Ben, Edu Lobo, Menescal en natuurlijk Tom Jobim vinden allen een heerlijk cool swingende uitvoering en geven Regina optimaal de kans te gloriëren. Want wat geweldig was de stem die als geen ander Brazilië veroverd had. Hoor hoe ze het dak eraf zingt in een song als Zazueira of hoe geweldig een song als Upa Naguinho klinkt. Om die dik swingende versie van Wave niet te vergeten…Weergaloos!

Het meesterlijke Elis Regina In London was het album dat haar terecht wereldberoemd en bemind maakte. En na al die jaren spat het plezier en de klasse nog steeds met volle kracht de speakers uit. 1. Corrida de Jangada
 2. A Time For Love
 3. Se Voce Pensa
 4. Giro
 5. A Volta
 6. Zazueira
 7. Upa Neguinho
 8. Watch What Happens
 9. Wave
 10. How Insensitive
 11. You
 12. Barquinho