×

Recensie

Alternative

21 september 2021

Elias

Kaiku EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Unday Records

Kaiku EP Elias Alternative 4 Elias – Kaiku EP Written in Music https://writteninmusic.com

Een fijne muzikale verrassing komt van de drummer in zovele belangwekkende Belgische bands: Elias Devoldere. Onder zijn eigen (voor)naam debuteert hij met Kaiku, een 5 tracks tellende EP waarop hij niet alleen ook zingt maar muzikaal ook flink de diepte induikt.

Dat het gros van de muzikanten binnen de Belgische muziekscene die in het vakje jazz worden ingedeeld een heel brede muzikale smaak hebben mag duidelijk zijn. Vele elementen daarvan verwerken ze al binnen ‘hun’ jazzuitingen, die juist daarom ook zo super bijzonder is.

Elias Devoldere kiest voor zijn eerste muzikale wapenfeit op plaat een muzikale weg die behoorlijk ver afstaat van alles wat hij met de bands waar hij ook in speelt. De sfeer is op de vijf composities dromerig, juist ook door de zang die met wat galm opgenomen is, en atmosferisch tegelijk. Compleet met (natuurlijk) spannende ritmes een vrij kale instrumentbenadering.

Ruimtelijk klinkend en met ritmiek heeft de EP nog de meest connectie met de laatste Nordmann plaat In Velvet, waarvoor Devoldere de soundverandering aangaf. De vijf composities op de Kaiku EP hebben eenzelfde avontuurlijk opzet, duidelijk gevoed door de muziek die hij eerder al schreef voor theater en dansvoorstellingen.

Devoldere pakte de meest instrumenten voor zijn rekening en vroeg wat vrienden (onder meer Dries Geussens en Edmund Lauret (Nordmann) en Jesse Maes (Hypochristmutreefuzz)) hem met de songs te helpen.

De Kaiku EP is een mooie verzameling spannende songs. Met een fijne onvoorspelbaar kruipen de songs op je in. EP opener Achilles, de met strijkers versierde prijssong South en afsluiter Tide behoren tot mijn eerste favorieten. Luister toch eens naar hoe de songs qua structuur en arrangement opbouwen en hoe vloeiend ze eruit rollen. Het lekker ritmische Parasites en Day 2 doen daar trouwens maar weinig voor onder.

Het blijft een bijzonder fenomeen hoe de Noord-Belgische muziekscene maar blijft intrigeren in muzikale keuzes. De Kaiku EP van Elias (Devoldere) is wederom een wel heel interessante. avontuurlijke muzikale uiting die veel indruk achterlaat.

Kant A:

  1. Achilles
  2. Parasites
  3. South

Kant B:

  1. Day 2
  2. Tide