×

Recensie

Soul / Hiphop

08 mei 2013

Elements Of Life

Eclipse

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Fania

Eclipse Elements Of Life Soul / Hiphop 4.5 Elements Of Life – Eclipse Written in Music https://writteninmusic.com

Vertellen wie Louie Vega is en wat voor rol hij heeft gespeeld in de soulful en latinhouse is onbegonnen werk. Een kleine poging voor degenen die het gemist hebben. Behorend tot één van de meest invloedrijke producers, remixers en DJ’s in wat ooit als house begon heeft hij sinds de jaren ’80, toen hij zijn eerste producties uitbracht, een niet aflatende stroom materiaal uitgebracht. Eerst als ‘Little’ Louie Vega ging de kleine Hispanic in de weer met New York freestyle om via een jarenlange collaboratie met Kenny ‘Dope’ Gonzalez de ene na de andere vette productie uit te brengen. Van Michael Jackson tot de meest obscure latin-act: Vega heeft er wel een remix van gemaakt of met de artiest in kwestie samengewerkt. En nog steeds is Louie Vega hot. En nadat Vega en Gonzalez enkele jaren geleden hun Masters At Work kostuum aan de wilgen hebben gehangen is het illustere duo weer bij elkaar en wordt er weer driftig ge-DJ’ed. Maar Vega heeft ook nog zijn eigen carrière en bezigheden. Het Elements Of Life project is daar één van. En na heel lang wachten is er eindelijk het nieuwe album Eclipse. Een dubbelaar nog wel.

Elements Of Life startte in 1999 als een samenwerking tussen Vega en Blaze (Josh Milan en Kevin Hedge) en al snel bleek dat EOL een prima kapstok was om Vega’s muzikale ambities verder uit te bouwen en te venten. Het debuutalbum was een geslaagde mix van authentieke latin, soulful house, disco, gospel en funk, kortom alles wat maar dansbaar en spiritueel was werd in die melting pot gegooid en kwam er als EOL-muziek uit. Vega ging door waar Nuyorican Soul, Masters At Work en Hardrive stopten. Van al deze acts (al dan niet in samenwerking met Kenny ‘Dope’) was al een album of EP verschenen en werd het tijd voor het echte werk: een band waar ook de podia mee opgeklommen kon worden. En het debuutalbum van EOL maakte veel indruk: zoals op het inmiddels legendarische Nuyorican Soul (1997) kwamen op het EOL-debuut ook weer een hele stoot gasten langs: Raoul Midon, Vega’s vrouw Anané, Ursula Rucker, Josh Milan en Luisito Quintero. Het album was een broeierige cocktail van muziek die vooral authentiek klonk en waarin Vega’s background de volledige ruimte kreeg.

Van EOL verscheen nog een prima remixalbum, maar toen werd het stil en was Vega vooral in de weer met het maken van de ene na de andere remix, mix-CD, DJ-klussen. Maar ook aan het werken aan een nieuw EOL-album. Aan Eclipse werd volgens Vega meer dan 4 jaar aan gewerkt, gesleuteld, gecomponeerd en opgenomen. En het resultaat kan nu door iedereen beluisterd en ondergaan worden. Ook nu weer een hele trits aan mensen die hun medewerking hebben verleend aan dit album: Cindy Mizelle, Lisa Fischer, opnieuw weer Ursula Rucker, Josh Milan en Kevin Hedge, om er maar een paar te noemen.

De aanpak is vergelijkbaar met de voorganger: opnieuw weer die zinderende potpourri van allerlei muziekstijlen, waarbij ook nu weer de nadruk ligt op latin, maar ook op afro, dance, house, salsa, R&B en soul, kortom iedere muziekstroming die maar enigszins dansbaar en uit het hart komt is op Eclipse te vinden. De single Children Of The World, die wordt gezongen door Josh Milan, is een opgewekte en melancholische track met een sound die kenmerkend is voor EOL: zwoel swingend en vooral erg soulful.

Eclipse verscheen niet op Vega’s eigen label, maar op het legendarische New Yorkse Fania-label, dat in 2005 nieuw leven werd ingeblazen. Fania bestond al sinds 1964 en bracht vooral salsa en afro-caribische muziek uit en ook het bekende Fania Allstars komt uit de koker van het label en genoot wereldwijde bekendheid. Met het uitbrengen van Vega’s nieuwe album wordt weer een nieuwe episode toegevoegd aan de al rijke historie van het label. En op de tweede disc wordt in een ruim half uur durend overture een eerbetoon gebracht aan Fania middels een eigentijdse medley van Fania-classics. Omdat Vega’s EOL weten waar de grondstoffen gehaald moeten worden, klinkt EOL Soulfrito heel authentiek. De percussie vliegt de luisteraar om de oren en al snel doemen beelden op van zonnige oorden en containers cocktails en andere lekkernijen. Een geweldige muzikale 30 minuten die voorbij zijn voordat je het in de gaten hebt. Een hoogtepunt op dit toch al niet vervelende album.

Op disc 1 zijn 17 tracks te horen, die zorgvuldig en subtiel worden opgebouwd: na een ingetogen begin met een hoofdrol voor de gloedvolle Blaze-sound van Josh Milan en Kevin Hodge in Celebrate, Most Beautiful en Children Of The World wordt het tempo opgevoerd en wordt de EOL muziek steeds percussiever en opzwepender. Naast veel nieuwe composities zijn ook enkele geslaagde covers te vinden: het van Roy Ayers bekende You Came Into My Life, het eerder door Cesaria Evora gezongen en uitgebrachte Sodade en de Stevie Wonder classic Pastime Paradise. Alle nummers worden non-stop aan elkaar geplakt, zodat één lange sessie ontstaat, die rustig voortkabbelt, maar tegelijkertijd voldoende spannend in opbouw is. Disc 2 is naast het lange EOL Soulfrito gevuld met enkele bonustracks en remixes van tracks die ook op disc 1 zijn te vinden. Geen opvullers of vage demo’s, maar volwaardige nummers en nieuwe, lang uitgesponnen mixen van de Master Himself.

De monumentale dubbelaar Eclipse is opnieuw het bewijs dat Louie Vega nog lang niet is afgeschreven. Integendeel: het nieuwe EOL album is weer het zoveelste wapenfeit van een man, die al erg lang actief is en eigenlijk maar weinig echte missers heeft gemaakt. Louie Vega mag nog wel even doorgaan met het fabriceren van muziek zoals te vinden is op het uitermate relaxte Eclipse. Die jerrycan Mojito wordt maar weer eens voor de zoveelste keer bijgevuld ….

Tracklisting Eclipse:

CD1:

 1. Balance In All Things
 2. Canto Para Ochosi
 3. Celebrate
 4. I Dream a World
 5. Most Beautiful
 6. Children of the World
 7. Barbara Ann
 8. Overtake Don Overtake Overtake
 9. Sodade
 10. Love Is You
 11. This Is Us
 12. Berimbau
 13. Harlem River Drive
 14. Live Your Life for Today
 15. I’m a Woman I’m a Queen
 16. I Believe in Miracles
 17. You Came Into My Life

CD2:

 1. EOL Soulfrito
 2. Draggin’ My Heels
 3. You Came Into My Life (Louie Vega Roots NYC Mix)
 4. Children of the World (Louie Vega Roots NYC Mix)
 5. Overtake Don Overtake Overtake (Roots Vocal Version)
 6. This Is Us (Roots Mix)
 7. Pastime Paradise


 1. Louie Vega EOL Soulfrito
 2. Draggin' My Heels
 3. You Came Into My Life (Louie Vega NYC Mix)
 4. Children of the World (Louie Vega Roots NYC Mix)
 5. Overtake Don Overtake Overtake (Roots Vocal Version)
 6. This Is Us (Roots Mix)
 7. Pastime Paradise