×

Recensie

Roots

25 mei 2022

Eleganza!

Water Valley High

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dial Back Sound

Water Valley High Eleganza! Roots 3.5 Eleganza! – Water Valley High Written in Music https://writteninmusic.com

Brian Vanderwerf verdiende zijn muzikale sporen bij  Midnight Elvis en Chooglin’ de zangergitarist uit Mineapolis zette samen met de eveneens in Chooglin’ figurerende Eleganza! op met Greg McAloon een derde gitarist uit Minnesota, Tony Zaccardi vormt samen met drummer Tim Baumgart de ritmesectie. In 2019 leveren ze een eerste volwaardige langspeler af op Full Length maakte Charlie Smith zijn opwachting. Het combo trok naar Mississippi in de Dial back Sound studio in Water Valley High legde ze onder hoede van het daar residerende producers duo Matt Patton en Bronson Tew een opvolger vast Water Valley High.

Het vertrouwde Eleganza! Mengsel van rock, country en folk evolueert nog sterker naar de southernrock die in Mississippi en Alabama opwelde. Het opent bijzonder ontspannen met de op Smith’s piano en slidewerk van JimboMathus  countryfolk van Even If There’s One. In Sick Of What I Need, een compromisloze jachtige rocker laat de zanger ongebreideld stoom af als een ontketende Peter Wolf bij The J.Geils Band terwijl de gitaristen ongeremd loos gaan.

Het op strakke riffs rockende Lonesome ’n High roept herinneringen op aan Lynyrd Skynyrd. In het bijzonder toepasselijke getitelde Here Comes Trouble wordt nog een versnelling hoger geschakeld met Berry riffs in overdrive in een wilde punkrocker. Get Brown huist eveneens in dat gore rocksteegje met een aanstekelijke combinatie van rollende boogiepiano en snedige gitaren.  De geest en sound van The Stones ten tijde van Exile on Main St. is nooit ver weg maar klinkt vooral door in het countryneske Sorry en dat heeft niet alleen met het gitaarwerk te maken, het uitgesponnen Scared and Stupid valt evenzeer op bij een eerste beluistering. Als daar nog een wat mysterieus dromerig afsluitend epos aan toegevoegd wordt kan het niet meer stuk, Brian Vanderwerf en zijn kompanen leveren ongetwijfeld hun sterkste langspeler af.  1. Even If There's One
  2. Sick Of What I Need
  3. Lonesome 'n High
  4. Here comes Trouble
  5. Down With Me
  6. Sorry
  7. Ain't Over Yet
  8. Get Brown
  9. Scared and Stupid
  10. Borderless