×

Recensie

Pop

07 maart 2014

Positie 30 Jaarlijst 2014

Elbow

The Take Off and Landing of Everything

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Fiction

The Take Off and Landing of Everything Elbow Pop 4 Elbow – The Take Off and Landing of Everything Written in Music https://writteninmusic.com

Na het laatste album Build A Rocket Boys! (2011) en de lange tour die daarop volgde was het voor de mannen van Elbow even klaar. Zanger Guy Garvey verruilde zelfs Manchester (voor enige tijd) voor Brooklyn, New York. Met een nieuwe manier van werken, steeds niet alle bandleden met elkaar in de studio (de zogenaamde White Album methode van The Beatles) om elkaar optimaal muzikaal te prikkelen, werd een aanvang gemaakt met een nieuw album.

Om gelijk maar duidelijk te zijn: Het nieuwe, zoals altijd opvallend getitelde, The Take Off And Landing of Everything, is een album dat wederom de hoge Elbow standaard in songschrijven laat horen. Het relaxed uitgesponnen This Blue World, het wat pittiger Charge en het sfeerrijke Fly Boy Blue + Lunette, een van de allermooiste Elbow tracks ooit, is een prachtig openingstrio dat gelijk duidelijk maakt dat ook dit nieuwe Elbow album weer een absolute aanrader is. Het daarop volgende New York Morning kenden we natuurlijk al als eerste single van het nieuwe album. Een song die met elke beluistering alleen maar mooier wordt. Ook Real Life, dat de eerste single opvolgt, is alweer zo’n prachtsong.

Dat Elbow met elk album verrast en muzikaal verdieping probeert te zoeken is iets wat veel te weinig bands in zich hebben. Het heeft vast te maken met het feit dat de band al 20 jaar bezig is en het met de eerste 3 prachtalbums maar geen groot publiek wilde bereiken. Ik kan begrijpen dat ze. nadat ze met het geheel op eigen kracht gemaakte, wederom lekker tegendraadse, Seldom Seen Kid wel een groot publiek bereikten, nu lekker hun eigen koers blijven varen. Het maakt de albums van de band altijd fijn onvoorspelbaar. Ook The Take Off And Landing Of Everything is dat. Het is een rijk album vol songs die immer spannend in opbouw en prachtig in afwerking zijn. Naast eerder genoemde songs zijn ook het titelnummer en My Sad Captains absolute Elbow klassiekers, zonder de andere songs tekort te doen.

The Take Off and Landing of Everything is wederom een album dat stukje bij beetje je brein en hart bereikt. De band heeft zich ooit voorgenomen alleen maar geniale albums uit te brengen en dat legt de lat natuurlijk wel erg hoog. Maar met sterke songs vol spannende hooks en melodieën, erg mooie verhalende teksten, fantastisch spelende muzikanten en de altijd geweldig zingende Guy Garvey als ultiem emotioneel baken is ook The Take Off And Landing Of Everything een album van zeer hoge kwaliteit.  1. This Blue World
  2. Charge
  3. Fly Boy Blue / Lunette
  4. New York Morning
  5. Real Life (Angel)
  6. Honey Sun
  7. My Sad Captains
  8. Colour Fields
  9. The Take Off And Landing Of Everything
  10. The Blanket Of Night