×

Recensie

Alternative

02 februari 2017

Elbow

Little Fictions

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fiction

Little Fictions Elbow Alternative 4 Elbow – Little Fictions Written in Music https://writteninmusic.com

Het zevende album van elbow straalt een aanstekelijk optimisme en hernieuwde energie uit. En dat terwijl de band afscheid moest nemen van drummer Richard Jupp, die de band, voordat de sessies voor dit Little Fictions begonnen, verliet. Het geeft aan dat de band gedurende 2016 goed in zijn vel zat. Sterker nog, de vier overgebleven bandleden noemden Little Fictions tijdens de studiosessies hun favoriete elbow-album.

De drum- en percussiepartijen op Little Fictions klinken inderdaad anders dan we gewend zijn; elbow laat voorzichtig wat invloeden uit de electro en go-go toe. De stuwende beat achter het strakke Gentle Storm – de huidige single – is illustratief. De verfijnde, niet aflaten percussie-stroom van Trust The Sun eveneens. Hier zet Garvey een vertrouwd klinkende zanglijn tegenover. Het (tijdelijke) gemis van een geliefde dringt door: ‘I just don’t trust the world to spin, if I can’t pull you in’. Ook trok de band voor het eerst op grotere schaal externe hulp aan voor de achtergrondzang en koortjes. Dit in de vorm van drie leden van London Contemporary Voices. Vooral het relativerende All Disco, met zijn sixties psych-popelementen en het elegante, ingetogen Head For Supplies profiteren hiervan.

Het positivisme van de band – en vooral Garvey, die naar verluidt een mooi en liefdevol jaar mocht beleven – komt fraai tot uiting op die zwierig groovende eerste single vol strijkersgrandeur: Magnificent (She Says). Het is een song vol tijdloze klasse die zich nu al kan scharen onder de klassieke elbow-tracks. Firebrand & Angel, halverwege het album, met zijn puike groove is een track met muzikale bravoure. Garvey houdt de touwtjes echter in handen en domineert. K2 is een bijzondere song, deels gebaseerd op een reis naar India, deels op de plek van Engeland in de wereld van vandaag: ‘I’m from a land with an island status / Makes us think that everyone hates us’. De in elkaar grijpende zanglijnen, de bewerkte gitaar en diepe bassen zorgen voor een bijzonder geluid en een hoogtepunt op de plaat. Het levendige geluid, inclusief een deels gesamplede beat, maken van Kindling een bijzondere song. Medewerking wordt verleend door het Hallé Orchestra uit thuisstad Manchester.

Elbow blijft een groep die uitblinkt in subtiliteit, een eigenschap die je heden ten dage niet genoeg kunt waarderen. De band brengt op Little Fictions absoluut nieuwe en verfrissende accenten aan maar klinkt tegelijkertijd nog steeds vertrouwd en – belangrijk – biedt nog steeds kwaliteit. De band liet het creatieve proces lekker de vrije loop; er lag geen vooropgezet plan ten grondslag aan Little Fictions. Guy Garvey omschreef het opnameproces treffend als ‘dangling happily upside down from the ropes of a rogue balloon’.

De titeltrack is overigens de langste song uit de discografie van elbow, een track die vanuit een jam ontstond. En Garvey komt tot een conclusie die de positieve energie achter dit album duidelijk verwoordt: ‘Life is the original miracle / Love is the original miracle’.  1. Magnificent (She Says)
  2. Gentle Storm
  3. Trust The Sun
  4. All Disco
  5. Head For Supplies
  6. Firebrand & Angel
  7. K2
  8. Montparnasse
  9. Little Fictions
  10. Kindling