×

Recensie

Pop

01 mei 2019

Elbow and the BBC Concert Orchestra – Seldom Seen Kid Live at Abbey Road

Seldom Seen Kid Live at Abbey Road (double vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Fiction

Seldom Seen Kid Live at Abbey Road (double vinyl) Elbow Pop 4.5 Elbow and the BBC Concert Orchestra – Seldom Seen Kid Live at Abbey Road (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

In januari 2009 trad Elbow in de Abbey Road op met het BBC Concert Orchestra als extra traktatie na het winnen van de Mercury Prize voor hun meesterlijke album vierde album The Seldom Seen Kid, het jaar daarvoor. De dubbele vinyleditie markeert het tienjarig jubileum van de opnamen.

The Seldom Seen Kid was, er wordt eigenlijk weinig meer over gesproken, het erop of eronder album voor Elbow. Na drie albums uitgebracht te hebben werd hun deal met V2 beëindigd omdat een grote doorbraak maar uitbleef. Nadat ze op eigen kracht en onder eigen condities een geheel nieuw album hadden opgenomen boden ze deze aan platenlabel Fiction aan.

Met het geweldige Grounds Of Divorce als eerste single werd de band opnieuw gelanceerd. Maar het was met het uitbrengen van de tweede single One Day Like This en vooral het winnen van de Mercury Prize dat de band de wind volledig meekreeg en de band binnen korte tijd naar zeer grote hoogten doorgroeide. Datgene wat altijd verwacht en gehoopt werd was eindelijk een feit. Elbow zou niet meer van hun toppositie verdwijnen.

Wat blijft The Seldom Seen Kid toch een album vol magnifieke songs nu we de opnamen met de BBC Concert Orchestra eindelijk ook op vinyl kunnen horen. (Het album verscheen in 2012 op vinyl als onderdeel van een 7 album box die er van Elbow werd uitgebracht maar was nog nooit los te verkrijgen).

The Seldom Seen Kid Live at Abbey Road bevat alle songs van het studio album en ze worden ook in dezelfde volgorde als het album gespeeld. Maar van een doorsnee interpretatie is bepaald geen sprake door de toevoeging van het orkest. Nick Ingman schreef alle arrangementen en ze zijn zeer rijk van kleur zonder de basis en kracht van de songs aan te tasten. Ze geven de songs juist dat fijne extra, af en toe zelfs de volle dosis, om ze nog smaakvoller te maken.

Luister toch eens naar die geweldige uitvoeringen van Starlings, Mirrorball, Grounds For Divorce of The Loneliness Of A Tower Crane Driver. Absolute magie is het. Ook songs als The Bones of You, Weather To Fly, An Audience With The Pope, het machtige The Fix (met de immer geweldige Richard Hawley), het heerlijke One Day Like This, Some Riot of het goddelijke Friends Of Ours zijn in de nieuwe georkestreerde versie wonderbaarlijk mooi.

The Seldom Seen Kid Live at Abbey Road is een geweldige opname die voor het select uitgenodigde publiek live een ware traktatie geweest moet zijn. De mannen van Elbow zijn in bloedvorm en het rijk klinkende orkest, en koor, al net zo goed. De magische avond nu ook op dubbel vinyl betekent een waar feest.

The Seldom Seen Kid Live at Abbey Road is uitgebracht op het vermaarde half-speed mastering. In Abbey Road door Miles Showell naar de allerhoogste vinylkwaliteit getild. In een prachtige klaphoes geschoten met veel foto’s en veel tekst (ook op de binnenhoezen) met veel recht voor die prachtige opnamen van die onderhand zo legendarische songs nu uitgebracht.

Tracklisting Seldom Seen Kid Live at Abbey Road (double vinyl):

Side A:

 1. Starlings
 2. The Bones Of You
 3. Mirrorball

Side B:

 1. Grounds For Divorce
 2. An Audience With The Pope
 3. Weather To Fly

Side C:

 1. The Loneliness Of A Tower Crane Driver
 2. The Fix
 3. Some Riot

Side D:

 1. One Day Like This
 2. Friend of Ours


 1. Intro
 2. Starlings
 3. The Bones Of You
 4. Mirrorball
 5. Grounds For Divorce
 6. An Audience With The Pope
 7. Weather To Fly
 8. Loneliness Of A Tower Crane Driver
 9. The Fix
 10. Some Riot
 11. On A Day Like This
 12. Friend Of Ours