×

Recensie

Alternative

21 juni 2019

Ela Orleans

Movies for Ears

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Night School

Movies for Ears Ela Orleans Alternative 3 Ela Orleans – Movies for Ears Written in Music https://writteninmusic.com

Als artistiek kunstenaar wacht je op de mogelijkheid om je beste werk in een galerie te exposeren. Flink sorteren en vervolgens concluderen dat niet alles thematisch geschikt is. Wat doe je dan, kies je voor de indrukwekkendste werken, of voor een aantal sterk bij elkaar passende producties. Dat laatste heeft Ela Orleans willen bereiken met haar album die de prachtige titel Movies For Ears draagt. Al kiest een schilder er niet voor om zijn doeken voor de tentoonstelling over te verven, doet Ela dat dus wel. De Poolse in Auschwitz geboren multi instrumentalist is opnieuw met viool, gitaar en piano aan de slag gegaan. Ze voegt dieptes toe, meerdere lagen over elkaar, en werkt de oneffenheden weg. Van oorsprong is het geen nieuw werk, maar is het een samenvatting van nummers die ze gedurende de periode van 2001 tot en met 2012 gemaakt heeft. In 2015 is er al sprake van dat het project zou verschijnen, maar blijkbaar is de uitvoerende nu pas helemaal tevreden met het eindresultaat. Ze heeft in het verleden vooral credit opgebouwd met het muzikaal inkleuren van oude stomme films, door daar een moderne hedendaagse belevingsdimensie aan toe te voegen.

Het herfstachtige The Season opent zeer aangenaam het geheel. Door de sterke elektronische begeleiding, heerlijke orgelklanken en haar zwaardere zangstem valt het nog het beste postpunk te plaatsen. Het is te kort door de bocht om haar daar onder te brengen, al komt dat sfeertje later nogmaals treffend in I Know terug. Vocaal krijgt het vrolijk gestemde Walkingman een naargeestige invulling. Met een dronken weemoedig accent in haar voordracht merk je dat de kwaliteiten niet op het zanggebied liggen. Verrassend genoeg gaat ze het Franse chanson achtige Light At Dawn flink de hoogte in. De track is nog het beste plaatsbaar in een Twin Peaks episode. Hierbij verraad ze overduidelijk dat het een collage aan songs betreft, gemaakt in een langere periode. Het hoogtepunt is absoluut het retro sixties In The Night, waar heerlijke psychedelische hoogstaande gitaarakkoorden er een prettige swing aan geven. Ook het mysterieuze Planet Mars maakt met de onderdompelende zang en grimmige ska flows aardig wat indruk. Die invloed komt net een stuk minder tot zijn recht bij het daarop aansluitende Apparatus.

Gedurende het overige aanbod overtuigd ze met de goed gevonden drumsamplers te weinig . Ondanks het vele tracks geknutsel is de afronding met regelmaat slordig en maakt het niet veel indruk. Deze werkwijze gericht op een coherent eindresultaat wordt niet behaald. De oorzaak hiervan is voornamelijk te herleiden tot haar gebrekkige zangtalent. Movies For Ears is niet het toegankelijke geheel waar de artiest op hoopt. Te vaak maakt ze gebruik van bestaande composities, welke als samplers weinig toevoegen. De kille keyboard klanken verraden haar Oost Europese afkomst, maar daar overheen ligt een afdekkende warme deken die ze in haar nieuwe regenachtige basis, het Schotse Glasgow, gebreid heeft. Juist hierdoor krijgen verstikkende tracks niet de mogelijkheid om te ademen. Je hoort overduidelijk de muzikaliteit terug, maar om een breed gerichte popplaat af te leveren is ze niet geslaagd. 1. Walkingman
 2. Apparatus
 3. In Spring
 4. Elegy
 5. Something Higher
 6. Myriads
 7. Neverend
 8. I Know
 9. Black And White Flight
 10. Planet Mars
 11. The Season
 12. Light At Dawn
 13. In The Night