×

Recensie

World

14 mei 2019

Ekiti Sound

Abeg No Vex

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Crammed Discs

Abeg No Vex Ekiti Sound World 4 Ekiti Sound – Abeg No Vex Written in Music https://writteninmusic.com

De Nigeriaanse muzikant/producer Leke AKA Chif en zijn familie reisde constant heen en weer tussen Londen, UK en Lagos, Nigeria. Zodoende is hij beïnvloedt door twee muzikale werelden. Heel kort door de bocht: Afrobeat (Fela Kuti) is een belangrijke invloed) en UK soundsystem cultuur. Ook is hij werkzaam in beide landen als sound editor voor films en series, bij de grote Britse Pinewood Studios en in het Nigeriaanse Nollywood circuit. Zijn project Ekiti Sound is vernoemd naar Ekiti, de Nigeriaanse provincie waarin zijn vader is geboren.

Tsjah, feiten, feiten en nog eens feiten. Hoe vertaald deze (culturele) achtergrond zich naar de muziek op debuut Abeg No Veg? Zeker bij de start van het album staan de Nigeriaanse invloeden pal vooraan: in Yoruba gesproken en -gezongen teksten, funky percussie en diepe house beats. Zo lijkt de uitgestippelde muzikale route voor de luisteraar volkomen duidelijk als Alutere ten einde komt. Het resultaat is 50/50 Lagos-Londen in sound. Fragmentarisch en vluchtig zijn woorden die in je opkomen, maar de sound staat wel degelijk als een huis. Maar dan kondigt Miss Dynamite zich aan door herhaaldelijk “motherfucker we don’t care” te scanderen. Hij lijkt het te menen, want een eigenzinnige mix van UK garage, punk energie, pianoklanken en zang zowel in Yoruba als Engels knallen vol overtuiging de kamer in en op dezelfde voet stuitert Ase nog even verder. Daarna schakelen we vloeiend over naar een complete deconstructie (inclusief achteruit afgespeelde vocalen) van 90’s R&B op Lagos Lullaby,de opgefokte industrial dancehall van Testify en feestelijke UK rave van Oba Oluwa. Dit alles zonder die mix van Engels en Afrikaans uit het oog te verliezen. Ja, het is (sub)genre hoppen, maar tot dan toe gaat alles zo vloeiend dat het erin gaat als zoete koek.

Maar dan luidt Slow Down een abrupte sfeerswitch in, vol platte dancehall pop, autotune, cheesy R&B en Trap Hiphop. Waarschijnlijk werden we als luisteraar weer iets te comfortabel en werd het tijd om het roer voor de zoveelste radicaal om te gooien, maar van deze stijlswitch krijg je toch snel een vieze smaak in de mond. “you have commitment issues”, klinkt het in het over liefde en menselijke connecties handelende Super String Theory. Een term die ook makkelijk op de muzikale koers van Ekiti Sound geplakt kan worden, want hoewel de kwaliteit na de vier tracks durende misstap weer aanzienlijk omhoog gaat krijgt de luisteraar geen moment rust. Laat staan de kans om op een comfortabele manier in de muziek te komen. Deep House, Reggaeton,  Triphop, het komt allemaal voorbij, maar helaas op een veel abruptere manier dan eerder het geval was.  Afsluiter Timeless lijkt dan eindelijk die ode aan Fela Kuti die er al een tijdje aan zat te komende: blazers, Yoruba zang en fanatiek doorjammende funkritmes en beats.

Zo wil Ekiti Sound met dit debuutalbum vooral graag de luisteraar uitdagen en verrassen. Dit lukt 100%. Als het werkt klinkt het bij vlagen geniaal, maar anderzijds zijn er genoeg momenten dat er finaal uit de bocht gevlogen word. Dat is wellicht onvermijdelijk, het zit in de aard van het beestje: de vooruitgang, nooit stilstaan, telkens wat anders. Maar de juiste balans is nog niet helemaal gevonden. Hoe dan ook een bijzonder en zeer eigenzinnig debuut.

Foto: Seb Barros 1. Land Of The Talking Drum
 2. Alutere
 3. Miss Dynamite
 4. Ase
 5. Lagos Lullaby (ES Edit)
 6. Testify
 7. Oba Oluwa
 8. Slow Down
 9. Rap Kings
 10. Maybe There's A Rainbow
 11. Super String Theory
 12. Ife
 13. A Song For Lara
 14. ADHD
 15. Timeless