Eivind Aarset
Dream Logic
Een exceptioneel gitaar-album is Dream Logic van Eivind Aarset (1961), een highlight van de releases van deze decembermaand en van het hele jaar 2012! Het is tevens een mooie stap in de muzikale ontwikkeling van deze bijzondere speler (zie Written In Music hier).
Dat Aarset na zijn debuut Electronique Noir (1998) en 4 verdere albums op het Jazzland-label plus samenwerkingen met Dhafer Youssef en de Japanse koto -meester Michiyo Yagi, uitkomt bij een solo-plaat als Dream Logic, zijn ECM -debuut onder eigen naam, is haast logisch en getuigt van een consequente ont- wikkeling. Dat ‘snel’ hem niet zo ligt is een persoonlijk ding en het maakt nog extra zin in een grote ruimte. Met zijn muzikaal hoog ontwikkeld gebruik van elektronica zet hij een onderscheidend geluid neer dat toch duidelijk gitaristisch blijft.
Bij ECM is Aarset bepaald geen onbekende. Het begon met zijn medewerking aan Marilyn Mazurs Small Labyrinths (1995) en loopt systematisch door via zijn rol in het baanbrekende album Khmer uit 1997 van NP Molvær en diens opvolger Solid Ether (2000) naar Arild Andersens Elektra-album (2004) en de wederom baanbrekende albums Cartography van Arve Henriksen uit 2008 gevolgd door Jon Hassels Last night the moon came dropping its clothes in the street uit 2009 tot aan Colour van Andy Sheppard (2010) en het nieuwste Food-album Mercurial Balm (2012). Hij heeft een belangrijke bijdrage aan de muzikale ontwikke- ling van de afgelopen 15 jaar geleverd én zijn spel is onder invloed van musici van genoemde spel-stations in belangrijke gevormd. In The Beauty Of Decay, het laatste stuk van Dream Logic, is de invloed Jon Hassell evident.
De stukken op Dream Logic zijn floatend en open waarbij elektronische en akoestische delen met daarin melodische en ritmische elementen, stijl- en genrefiguren op dynamische wijze in een transmuterend spel horizontaal en verticaal mengen. Belangrijk in dat verband de aanwezigheid van Jan Bang als medemuzi- kant/producent (samples, dictaphone, programming) en het Punkt-studio in Kristiansand als opname-locatie. Punkt is een studio met een speciale werkwijze (net als vroeger de Rainbow Studios in Oslo) en een muzikaal concept van live-electronics/live-remix. Liquide transmuterende klankwerelden als deze ontvou- wen een eigen muzikale dynamiek en associatieve logica die door intuïties en open ervaringsverwerking gevoed wordt. Aarset voelde zich aangesproken door de beelden van cineast David Lynch (1946) en door diens droom-logica, het dagdromen als artistiek werktuig. De clou voor de musicus: conditioneringen en bepaalde routine buiten spel zetten, met de nodige openheid zijn intuïties volgen en deze versterken. In deze trant is een bijzonder album ontstaan.