×

Recensie

Pop

02 december 2014

Einstürzende Neubauten

Lament

Geschreven door: Ron Loontjens

Uitgebracht door: Mute

Lament Einstuerzende Neubauten Pop 5 Einstürzende Neubauten – Lament Written in Music https://writteninmusic.com

Blijkbaar schrijft Einstürzende Neubauten ook albums in opdracht. De gemeente Diksmuide (België) heeft aan Blixa Bargeld gevraagd of Einstürzende Neubauten een album kon schrijven met de Eerste Wereldoorlog als thema. En wat voor een album is Lament geworden. Einstürzende Neubauten heeft een meesterwerk geschreven, een hoogstandje van de meesters van de avantgardistische industrial noise.

Let wel, de muziek gaat niet over de Eerste Wereldoorlog zelf, maar er is inspiratie gezocht binnen het thema. Einstürzende Neubauten is op zoek gegaan naar muziek en thema’s uit de desbetreffende periode. Denk daarbij aan geluiden uit de loopgraven, de geluiden van de eerste mitrailleurs, de geluiden van verwrongen metaal, de geluiden van angst. Lament is daardoor een album dat er vanaf het eerste nummer flink inhakt. Blixa Bargeld, N.U. Unruh en consorten stijgen met Lament boven hun eigen industrial pioniersgeest uit. N.U. Unruh, experimenteel percussionist en instrumentenbouwer van het eerste uur heeft zich voor dit album volledig uitgeleefd op het ontwikkelen van instrumenten en geluiden die gebaseerd zijn op de Grote Oorlog. De alsmaar doorgaande percussie in Der 1e Weltkrieg vertolkt het begin de oorlog. On Patrol In No Man’s Land laat de angst horen voor onder andere de gasaanvallen en de zekere dood bij de gevechten in het niemandsland. Daarnaast zingt Blixa Bargeld op bloedstollende wijze in het Vlaams In De Loopgraf en Achterland. Ook de volslagen idioterie van deze oorlog komt aan bod in The Willy-Nicky Telegrams. Dit nummer is gebaseerd op de oorlogstelegrammen tussen twee neven in oorlog, de Duitse keizer en de Russische tsaar om precies te zijn. Luister naar de laatste tonen van de voordracht van Blixa Bargeld in Der Beginn des Weltkrieges 1914. Met zijn intrigerende stem  en  de meesterlijke percussie van N.U. Unruh volgt de profetie voor enkele jaren later.

Is dit een typisch Einstürzende Neubauten album? Volmondig ja. Maar Lament is veel meer dan dat. Dit album pakt je vanaf het begin vast en neemt je angstvallig mee naar de idioterie en absurditeit van de Eerste Wereldoorlog. Einstüerzende Neubauten levert met Lament een van hun beste albums af. Herinner het onvergetelijke….

Tracklisting Lament:

 1. Kriegsmaschinerie
 2. Hymnen
 3. The Willy-Nicky Telegrams
 4. In de Loopgraf
 5. Der 1. Weltkrieg
 6. On Patrol in No Man’s Land
 7. Achterland
 8. Lament
 9. How Did I Die?
 10. Sag mir wo die Blumen sind
 11. Der Beginn des Weltkrieges 1914
 12. All of No Man’s Land is Ours 1. Kriegsmaschinerie
 2. Hymnen
 3. The Willy - Nicky Telegrams
 4. In de Loopgraf
 5. Der 1.Weltkrieg
 6. On Patrol in No Man's Land
 7. Achterland
 8. Lament: 1. Lament
 9. Lament: 2. Abwärtsspirale
 10. Lament: 3. Pater Pecavi
 11. How Did I Die?
 12. Sag mir wo die Blumen sind
 13. Der Beginn des Weltkrieges 1914 (unter Zuhilfenahme eines Tierstimmenimitators)
 14. All of No Man's Land Is Ours