×

Recensie

Rock

08 februari 2012

Eindelijk weer Marillion op

Script For A Jester's Tear

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: EMI

Script For A Jester's Tear Marillion Rock Eindelijk weer Marillion op vinyl! Written in Music https://writteninmusic.com

We hebben het de afgelopen jaren vooral moeten doen met 2de hands vinyl van Marillion, die vaak erg moeilijk verkrijgbaar waren. Maar platenmaatschappij EMI heeft besloten de eerste albums van de band weer optimaal beschikbaar te maken op vinyl. In de originele (klap)hoezen en op lekker dik 180 grams vinyl. Nier eerder klonk Marillion op vinyl zo goed. In de eerste lichting zijn het debuut Script Of A Jester’s Tear uit 1983 en Seasons End uit 1989 opgenomen.

Het eigenlijk nooit overtroffen en nog steeds indrukwekkende debuut Script Of A Jester’s Tear blijft een meesterwerk binnen de symfonische rock. Vooral door de aan Peter Gabriel verwante stem en het beschilderde gezicht van eerste zanger Fish en de arrangementen van de songs werd de band in het begin vaak vergeleken met vroege Genesis. De albums die volgden op het debuut bewezen dat de band veel meer was dan een kopie. Vooral in die beginjaren groeide de band ook live uit naar een wereldwijd zeer populaire band. Script Of A Jester’s Tear blijft een bizar volwassen album en een van de meest opvallende en meest indrukwekkende debuutalbums ooit uitgebracht.

seasonSeasons End was in 1989 het eerste album waarbij nieuwe zanger Steve Hogarth mocht laten horen dat hij de juiste opvolger van de ontzettend populaire Fish was. (Fish had met de grote populariteit van Marillion een drugs en drankprobleem ontwikkeld wat in de band tot problemen leidde, waarna Fish besloot solo te gaan). Natuurlijk waren niet alleen bij de platenmaatschappij die Marillion over de jaren steeds meer albums zag verkopen maar ook onder de fans, de grote vraag of Hogarth Fish wel kon vervangen. Met zijn opvallende, poëtische stem, lukte Hogarth dat op Seasons End gelijk. De reeds door de band ingeslagen weg met meer op rock gebaseerde songs, kregen met Hogarth een fraaie extra diepte mee. Het prima Seasons End bleek een heropleving van de band en een album dat de koers voor de jaren daarna bepaalde.

Beide albums zijn nu beiden met de originele klaphoes uitgebracht en kennen iedereen fijne 180grams vinyl versie.

Tracklisting Script Of A Jester’s Tear:

Kant 1:

 1. Script For A Jester’s Tear
 2. He Knows You Know
 3. The Web

Kant 2:

 1. Garden Party
 2. Chelsea Monday
 3. Forgotten Sons

Tracklisting Seasons End:

Kant 1:

 1. The King of Sunset Town
 2. Easter
 3. The Uninvited Guest
 4. Seasons End

Kant 2:

 1. Holloway Girl
 2. Berlin
 3. Hooks In You
 4. The Space


 1. Script For A Jesters Tear
 2. He Knows You Know
 3. The Web
 4. Garden Party
 5. Chelsea Monday
 6. Forgotten Sons