×

Recensie

Roots

19 september 2017

Eilen Jewell

Down Hearted Blues

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Signature Sounds

Down Hearted Blues Eilen Jewell Roots 4 Eilen Jewell – Down Hearted Blues Written in Music https://writteninmusic.com

De vorige langspeler Queen Of The Minor Key, de opvolger van Butch Holler een integraal aan het oeuvre van Loretta Lynn gewijde ode, was volledig opgebouwd met songs van Jewell. Het persoonlijke in folk gedrenkte repertoire met uitstapjes naar rockabilly en surf en wordt wel eens vergeleken met gereputeerde collega’s uit de vrouwelijke songwritersgilde als Gillian Welch en Lucinda  Williams. Met haar formatie Sacred Hearts  duikt ze diep in de gospel. De belangrijkste inspiratiebron blijft de blues van diva’s zoals Bessie Smith en Billie Holiday, vooral de zwoele en soepele frasering van ‘Lady Day’ is sterk bepalend voor de zang van Jewell.

Het is dus niet verwonderlijk dat de zangeres diep in het blues verleden graaft. Dat doet ze samen met haar man en producer Jason Beek die achter de drumkit zit , een andere vaste waarde uit haar vaste backingband is gitarist Jerry Miller. Die krijgt meteen de nodige ruimte met ritmische shuffles die de onderkoelde zang begeleiden in It’s Your Voodoo Working, een song van Charles Sheffield die niet toevallig op de setlist van de Britse rockabilly chic Imelda May prijkt. Het van Willie Dixon geleende You’ll Be Mine tippelt op pianotonen van Steve Fulton en passende accenten van de grote baskist van Shawn Supra. Als blues en soul versmelten in You’re Gonna Miss Me drijft de intrinsieke vocale klasse van Jewell boven in een doorleefde vertolking.

Nog sterker wordt het als Jewell haar fascinaties voor een bluestante als Bessie Smith uitwerkt in een sublieme, geheel akoestische uitvoering van Down Hearted Blues. Ook prachtig is Memphis Minnies  Nothing In Rambling met fijne banjo accenten van Pat Storey ,de in jazzy gitaarakkoorden verpakte bluesslijper Another Night To Cry van Lonnie Johnson lonkt eveneens naar lang vervlogen tijden met  inventieve interpretaties. Bijzonder geslaagd dit bluesluikje. 1. It's Your Voodoo Working
 2. Another Night To Cry
 3. You'll Be Mine
 4. Down Hearted Blues
 5. I'm A Little Mixed Up
 6. You Gonna Miss Me
 7. Walking With Frankie
 8. Nothing In Rambling
 9. Don't Leave Poor Me
 10. Crazy Mixed Up World
 11. You Know My Love
 12. The Poor Girl's Story