×

Recensie

Alternative

15 augustus 2013

Eggs Laid By Tigers

Under The Mile Off Moon

Geschreven door: Henning Bolte

Uitgebracht door: Ilk

Under The Mile Off Moon Eggs Laid By Tigers Alternative 4.5 Eggs Laid By Tigers – Under The Mile Off Moon Written in Music https://writteninmusic.com

Eggs laid by what? Tigers! Het is een beroemde formulering van Dylan Thomas (1914-1953), deze verlichte deliricus uit Wales: “I wrote wonderfully original things, like eggs laid by tigers.” De naam van deze band is daaraan ontleend. Er was toch nog iemand, een zanger, die met de legendarische Milkwood-dichter te maken had? Die zelfs diens voornaam afhandig probeerde te maken. Hoe dan ook de grote Welshman is niet te vergetelheid in te sturen! Deze groep laat zich opnieuw door zijn teksten aansteken en smeedt er aanstekelijke songs van die op dit uitzonderlijke, fraai vormgegeven vinyl-album staan, even fraai gezongen en gespeeld.

Ik zag de groep onlangs live en wist niet wat ik hoorde, IMG_0746wat me overkwam. Op de eerste momenten leek het wel alsof Levon Helm terug op aarde was. Of tenminste dat hij enorm sterk op het gebeuren afstraalde. Het Midnight Ramble gevoel. Ik kende Peter Bruun, de jazz-drummer, ik had gehoord dat de groep iets speciaals had, de reden dat ik ging kijken naar hun optreden op het kleine ILK-podium in Kødbyen, de oude meatpacking district achter het centraal station van Kopenhagen (lees meer over Copenhagen Jazz Festival 2013 op All About Jazz).

Heerlijke songs wonderschoon en heartfelt gezongen, songs allemaal met een basic musical feeling dat tal van herinneringen , associaties opriep zonder daarin te blijven hangen. Klaarwakker, helder, helemaal van de(ze) wereld! Bruun zat weliswaar achter zijn drumstel maar speelde vaak akoestisch gitaar. De basgitarist zong de lead in hechte eenheid met elektrisch gitarist Martin Ullits Dahl. Achter een oude jaren zestig Philips-orgel  zat Simon Toldam die ik van Han Benninks trio ken. pict_3membersLangzaam begon me ook te dagen wie de leadzanger was, namelijk Jonas Westergaard, de bekende, in Berlijn zetelende jazzbassist. Een meer dan verrassende, pakkende en geslaagde metamorfose. Niets opgepompt, aangedikt, versnelt of wat dan ook. Heeft deze groep niet nodig. De key-factor is de fraaie zang en daarin is Eggs Laid By Tigers onder improviserende musici uniek.

De muziek van het viertal wordt regelmatig uitgebreid met gaaf koperwerk. Het album is alleen als vinyl verkrijgbaar met daarbij een downloadcode. En goed turen: op de fraai vormgegeven cover herkenbaar de gelaatstrekken van Dylan Thomas maar ook een tijgergezicht.

Overige muzikanten: Anders Banke (woodwinds), Jakob Munck (trombone, tuba), Jimmy Nyborg (trumpet).

439744564_640

Video

Tracklisting Under The Mile Off Moon:

Kant A:

 1. Time Enough To Rot
 2. Let It Be Known
 3. The Hand That Signed The Paper
 4. Admit The Sun
 5. High On The Hill

Kant B:

 1. Since On A Quiet Night
 2. Cabaret
 3. Clown In The Moon
 4. Song
 5. Written For A Personal Epitaph
 6. Lie Still, Sleep Becalmed