×

Recensie

Metal

08 februari 2016

Een Ritueel meesterwerk van Rotting

Rituals

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Seasons Of Mist

Rituals Rotting Christ Metal 4.5 Een Ritueel meesterwerk van Rotting Christ Written in Music https://writteninmusic.com

Aan het einde van mijn cassetteruildagen in de jaren 80, kreeg ik de eerste demo’s van Rotting Christ binnen. Of beter gezegd, er stonden weleens nummers als opvulling op een TDK D90 om mij lekker te maken voor de volgende ruil en of bestelling. Black/grind metal uit Griekenland. Wie had toen durven denken dat dit uiteindelijk een van de langst draaiende bands in het genre zou worden en ook nog eens een van de beste?

De band rond de broers Tolis heeft in de 28 jaar dat ze inmiddels bestaan 12 albums afgeleverd waarvan het grootste deel toch wel van een indrukwekkend hoog niveau is. Ze zijn van razende black metal met grindcore-invloeden verschoven naar een act die allerlei invloeden door heeft laten dringen. Van gothic, folk, industrial en alle uithoeken van duistere metal.

Het nieuwe album, Rituals dat in Athene is opgenomen en geproduceerd is door Tolis zelf biedt daar geen uitzondering op. Sterker nog, Rituals is een klein meesterwerk geworden waarop verschillende sferen worden gecreëerd die de rillingen over je rug doen lopen. Als je het album opzet lijkt het of je meteen binnenstapt in een of ander griezelig occult ritueel voordat de heavy riffs losbarsten in In Nomine Dei Nostre. Een behoorlijk heftige song die muzikaal af en toe industrieel aandoet. Rituals is een spirituele tocht die verschillende rituelen behandelt uit verschillende oude culturen. De verschillende sferen worden dikker aangezet door het gebruik van oude talen zoals oud Grieks in Elthe Kyrie, Apage Satana en Tou Thanatou, waardoor het soms lijkt of de duivel zelf deze plaat heeft ingezongen. Vooral Elthe Kyrie dat op een hysterische wijze wordt voorgedragen door Danai Katsameni, een actrice van het Nationaal Grieks Theater, klinkt gewoonweg griezelig. Haar furieuze voordracht in het oude Grieks geeft het gevoel of we naar een vorm van exorcisme aan het luisteren zijn.

Maar er is meer, het loodzware Ze Nigmar is gezongen in het Aramees en Devadevam is gezongen in het Sankriet. Het maakt de nummers authentiek en bijzonder spannend.

Er komen ook nog wat bekendere gastmuzikanten langs. Zo zingt Vorph, van Samael het Franstalige Les Litanies De Satan en Nick Holmes van Paradise Lost maakt indruk op For A Voice Like Thunder. Kathir van het Indonesische Rudra wist raad met het Sankriet in het al eerder aangehaalde Devadevam.

Het is is toch wel bewonderenswaardig dat een band die al 28 jaar bestaat het voor elkaar heeft gekregen nog zo’n creatief hoogstaande plaat te maken. Werkelijk magistraal. 1. In Nomine Dei Nostri
 2. Ze Nigmar
 3. Elthe Kyrie
 4. Apage Satana
 5. Les litanies de Satan [Fleurs du mal]
 6. For a Voice Like Thunder
 7. Komx Om Pax
 8. Devadevam
 9. Tou Thanatou
 10. The Four Horsemen
 11. Lok'tar Ogar [Bonus Track]