×

Recensie

Alternative

20 mei 2016

Edward Sharpe And The Magnetic Zeros

PersonA

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: INgrooves Music Group

PersonA Edward Sharpe Edward Sharpe and the Magnetic Zeros Alternative 3.5 Edward Sharpe And The Magnetic Zeros – PersonA Written in Music https://writteninmusic.com

De carrière van Edward Sharpe And The Magnetic Zeros is er eentje die laat zien hoe veel impact een tv-commercial kan hebben. Het feit dat een Zweedse meubelgigant hun Home gebruikte jaren geleden, maakt dat de indiefolkers nog steeds een carrière hebben op basis van die ene hit.

Het fijne van zo’n lange loopbaaninjectie, is dat een band de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Zodoende komt Edward Sharpe And The Magnetic Zeros nu bij album nummer vier in wellicht de meest interessante fase terecht. PersonA is het album waarmee de diepte in wordt gegaan en waarmee – zo lijkt het op de cover tenminste – het alter ego Edward Sharpe de nek om wordt gedraaid. Gaat frontman Alex Ebert vanaf nu op in de volledige band? Muzikaal in ieder geval wel, want PersonA is een echt bandalbum, dat imposant van start gaat met het iets spookachtige en ergens tussen funky en folky laverende Hot Coals, waarin de diverse instrumenten over elkaar heen buitelen mar nergens elkaar naar de kroon steken. Een geheel dat meer is dan de som der delen en wat uiteindelijk tamelijk jazzy naar de finale rijdt. Typisch een nummer om een album mee af te sluiten, maar als startpunt werkt het erg fijn.

PersonA lijkt dan ook gemaakt om de luisteraar te verwarren. Na de atypische opener is Uncomfortable is ook daadwerkelijk een nummer waar je oncomfortabel door op je stoel schuift, Free Stuff is weer een tamelijk ‘back to basics’-liedje waarop de band laat horen waar het vandaan komt en een door een piano gedragen track als Lullaby drukt vol op de melancholieknop. Met prachtteksten vanuit een vaderperspectief over zijn kind. “If only I could protect you from me/ If only, but I fear it will be my fault/ If ever my dear you act adult”. Prachtig! Zo schiet PesonA muzikaal alle kanten op, van pop met sixtiesinvloeden (No Love Like Yours) tot vrolijk folky (The Ballad Of Yaya) en jazzy (Wake Up The Sun), maar nergens klinkt het als een kunstje. Sterker nog, doordat de band het puur houdt en er een no-nonsense benadering op los laat, heb je de hele rit het gevoel naar iets ‘echts’ te luisteren. Hoewel niet alle nummers even stevig overtuigen, is dat laatste heel veel waard. Het is iets wat veel hedendaagse albums missen.

Edward Sharpe And The Magnetic Zeros – PersonA

  1. Hot Coals
  2. Uncomfortable
  3. Somewhere
  4. No Love Like Yours
  5. Wake Up the Sun
  6. Free Stuff
  7. Let It Down
  8. Perfect Time
  9. Lullaby
  10. The Ballad of Yaya