×

Recensie

Roots

06 januari 2016

Edward David Anderson

Lower Alabama: The Loxley Sessions

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: The Royal Potato Family

Lower Alabama: The Loxley Sessions Edward David Anderson Roots 4 Edward David Anderson – Lower Alabama: The Loxley Sessions Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Bloomington, Illinois afkomstige troubadour Edward David Anderson ontvlucht regelmatig het barre Midwesten om in het  door de Golf van Mexico verzachte klimaat van Alabama te overwinteren. In het landelijke Loxley in de buurt van Mobile vindt hij een geschikte stek om aan nieuwe songs te werken. Als hij ontdekt dat zijn buurman Anthony Crawford, een multi-instrumentalist die met Neil Young en Steve Winwood en Dwight Yoakam werkte, is het snel beslist dat hij ter plaatse zijn nieuwe songwerk zal vastleggen. Dat gebeurt ook in Admiral Bean, de huisstudio van Crawford.

Hidin at The Hollow geeft een idee hoe het er aan toegaat tijdens de ontspannen sessies. Een kopje koffie even wat fijne muziekjes beluisteren en opnieuw aan de slag met de banjo, de ideale ontspannen werksfeer voor een singersongwriter.

In het openingsnummer Firefly trekt de cajunviool, een van de vele instrumentale bijdragen van producer Crawford de aandacht , gitarist Will Kimbrough en Savana Lee, de vrouw van Crawford die samen met haar man voor de achtergrondzang zorgt, zijn de enigen die Anderson omringen en dat blijkt in dit geval ruimschoots voldoende om de doodeerlijke verhalen te ondersteunen.

In melancholisch countrygetint songwerk zoals Silverhill keert Anderson terug naar zijn jeugdjaren, soms overschaduwd door sombere bespiegelingen als Cried My Eyes Dry, soms schemert een beetje hoop door zoals in One At A Timin’. In het rockende buitenbeentje Jimmy & Bob & Jack is een meeslepende, met spookachtige gitaar gelardeerde outlawstory over een mislukte overval met noodlottige afloop verwerkt.

De uitgepuurde blues van Sadness, een wonderlijke howlin’ song ademt een milde mistroostigheid uit maar er is altijd een uitweg, “you gonna wake up with the sun, you know that sun be shining bright”, een optimistisch eindnoot die blijft nawerken.

“How many songs will I got to sing before that bell won’t ring”, zucht Anderson in Sentimental In The Morning. We zijn alvast overtuigd na een dik half uur ongecompliceerd luisterplezier.  1. Firefly
  2. Sentimental in the Morning
  3. Silverhill
  4. Jimmy & Bob & Jack
  5. Cried My Eyes Dry
  6. Hidin’ At The Hollow
  7. Valentine’s Day
  8. One at a Timin’
  9. Sadness