×

Recensie

Pop

02 juli 2013

Editors

The Weight Of Your Love

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: PIAS

The Weight Of Your Love Editors Pop 3.5 Editors – The Weight Of Your Love Written in Music https://writteninmusic.com

Editors speelt met vuur op The Weight Of Your Love. Geen wonder, de band heeft een wat lastige tijd achter de rug. The Weight Of Your Love laat dan ook een band horen die zichzelf opnieuw aan het uitvinden is en nieuwe wegen bewandelt op oude schoenen.

Het vorige Editors album zorgde voor lovende reacties in de pers. En aanvankelijk (met name de sublieme single Papillon) bij de fans. Dit In This Light And On This Evening liet een meer experimenteel en rauw geluid horen. Hoewel erg aangenaam, is het uiteindelijk een album gebleken dat veel mensen niet heel snel meer op zullen zetten. Je zag de band zelf ook worstelen met het materiaal. Live kwam met name het meer experimentele werk niet altijd goed uit de verf. Niet in het minst vanwege het nogal obscure karakter van die tracks, dat op ramkoers lag met de stadionambities van het gezelschap rond frontman Tom Smith. In april 2012 besloot gitarist Chris Urbanowicz de band te verlaten wegens ‘verschil in mening over de te volgen muzikale richting’. Luisterend naar The Weight Of Your Love zou je kunnen concluderen dat Urbanowicz degene was die het meer elektronische geluid van die ‘moeilijke derde’ het meest heeft omarmd. Want The Weight Of Your Love is meer dan ooit een recht-toe-recht-aan rockalbum geworden dat mikt op de grootst mogelijke stadions. Of tenminste, zo heeft ‘ie zichzelf vermomd.

Op het eerste gehoor is The Weight Of Your Love, waarvoor Editors twee nieuwe bandleden aantrok, namelijk het makkelijks binnenkomende, doch verreweg het zwakste album dat de band ooit uitbracht. Op het tweede gehoor overigens ook. Ogenschijnlijk gemakzuchtig. Eendimensionaal, ondanks het nieuwe bloed in het combo. Zeker in het aftrappende trio tracks bekruipt je al snel het ‘lange halen snel thuis’ gevoel, al komt de diversiteit (zeker in de strijkarrangementen) op de wat rustigere nummers later op het album later wel wat meer op gang en merk je dat op tracks als Formaldehyde het geluid van de eerste twee albums weer om de hoek komt kijken. Nieuwe paden bewandelen op oude schoenen derhalve. Het is absoluut niet slecht, maar The Weight Of Your Love maakt gewoon niet de indruk die de eerste drie albums wel maakten zodra je ze voor het eerst een rondje liet maken in de cd-speler, dan wel op de draaitafel.

Maar juist als je er niet naar luistert, begint deze nieuwe schijf te borrelen in je hoofd. Fluit je nummers als A Ton Of Love, Honesty of Nothing mee omdat ze uit het niets door je hersenpan beginnen te spoken. Nogmaals draaien dan maar. Verdorie, er gebeurt muzikaal toch wel veel op dit schijfje. Nog een keer; tracks die je eerst maar matig vond beginnen te leven en verdiepen zich. Verdikkie, het is eigenlijk gewoon heel goed. Helaas zullen sommige luisteraars The Weight Of Your Love echter al als onderzetter gebruiken voor die realisatie goed en wel tot hen doordringt.

Editors – The Weight Of Your Love:

 1. The Weight
 2. Sugar
 3. A Ton Of Love
 4. What Is This Thing Called Love
 5. Honesty
 6. Nothing
 7. Formaldehyde
 8. Hyena
 9. Two Hearted Spider
 10. The Phone Book
 11. Bird Of Prey


 1. The Weight
 2. Sugar
 3. A Ton Of Love
 4. What Is This Thing Called Love
 5. Honesty
 6. Nothing
 7. Formaldehyde
 8. Hyena
 9. Two Hearted Spider
 10. The Phone Book
 11. Bird Of Prey