×

Recensie

Alternative

12 mei 2019

Editors – The Blanck Mass

The Blanck Mass Sessions

Geschreven door: Kayleigh Mensinga

Uitgebracht door: PIAS

The Blanck Mass Sessions Editors Alternative 3 Editors – The Blanck Mass Sessions Written in Music https://writteninmusic.com

Speciaal voor Record Store Day 2019 kwam het album The Blanck Mass Sessions uit. Hierop staan een aantal electronische versies die producer Benjamin John Power, ook bekend als Blanck Mass, maakte van het materiaal dat Editors had opgenomen voor hun vorig jaar verscheen album Violence. Uiteindelijk was het aan producer Leo Abrahams om de definitieve mix te maken, maar nu hebben we dus de mogelijkheid om de muzikale ideeën van Blanck Mass te horen.

Het album begint met het enige nummer dat niet op Violence terecht is gekomen. Voor wie naar Barricades luistert is dat eigenlijk onbegrijpelijk, want het nummer heeft alles in zich om op een regulier Editors-album te komen. Het heeft die typische sfeer die de band kenmerkt met achtergrondgeluiden die het nummer alleen maar sterker maken. Bovendien is Tom Smith een geweldige zanger, zijn stem kan van een redelijk liedje een fantastisch nummer maken. Misschien houden ze Barricades achter de hand voor een volgende plaat.

De Blanck Mass-versie van Cold heeft een ander ritme dan het eindproduct van Abrahams, waardoor het nummer een beetje traag op gang komt. De drums daarentegen is op sommige momenten te nadrukkelijk aanwezig, wat het geheel te druk maakt. Ondanks een spetterend einde komen alle toevoegingen Cold niet ten goede, wat dat betreft heeft Abrahams goed werk afgeleverd. Dat het nog extremer kan bewijst Darkness At The Door dat in deze versie bijna geen Editors-song meer is. Alleen aan het zingen van Smith is te horen dat het om Editors gaat, maar in deze mix is zijn stem zelfs saai te noemen. Sommige elementen van het uiteindelijke resultaat zijn terug te horen, maar van alle drukte op de achtergrond wordt het nummer niet beter.

Nothingness is op zich niet veel veranderd, alhoewel het hier meer een popversie dan een rockversie is. De geweldige gitaarsolo van Justin Lockey is al aanwezig, maar is meer naar de achtergrond gestopt waardoor de opbouw naar dit fantastische hoogtepunt node gemist wordt in deze versie. Bij Magazine is de drums anders, maar is de invloed van Blanck Mass op het eindproduct het grootst gebleven. Het is hier iets heftiger, maar het komt dicht bij de versie die op Violence is uitgekomen.

Voor liefhebbers van electronica die ook van rockmuziek houden is The Blanck Mass Sessions een aanrader, voor fans van Editors is het niet meer dan een aanvulling op hun collectie. Voor de rest van de muziekliefhebbers is het album niet bijzonder genoeg.  1. Barricades
  2. Cold
  3. Hallelujah (So Low)
  4. Violence
  5. Darkness At The Door
  6. Nothingness
  7. Magazine
  8. Counting Spooks