×

Recensie

Roots

19 mei 2023

Edie Carey

The Veil

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

The Veil Edie Carey Roots 3.5 Edie Carey – The Veil Written in Music https://writteninmusic.com

Op de laatste pagina van het tekstboekje van The Veil vinden we een uitgebreide lijst van namen, het zijn de genereuze schenkers die na een langdurige pauze het nieuwe album van Edie Carey, een getalenteerde singer-songwriter uit Colorado  mogelijk maakten met hun financiële bijdrage in een fonds. De eerste song componeerde Carey nauwelijks een week na de verschrikkelijke autocrash waarbij ze in januari 2020 samen met zoon Luca en dochter Emma betrokken geraakte en in de titeltrack doorschemert. “ For a moment we where flying and the floor became the ceiling, a storm of glass and crushing steel”. Carey groeide op in de buurt van Boston, met een Britse vader, een leraar haar stiefmoeder schreef gedichten, invloeden die onmiskenbaar doorklinken in sterk poëtisch getinte songwerk.

De titel The Veil, de sluier, vormt een symbolische rode draad in het overige songwerk dat tijdens de coronaperiode tot stand kwam. Carey’s stemtimbre, waarin een countryneske snik huist, weet meteen de aandacht te trekken met haar verhalend songwerk dat op een subtiele begeleiding met fraai golvend snarenwerk van producer Scott Wiley  dat de akoestische gitaar van de zangeres flankeert. Enkele oude vriendinnen waarmee Edie eerder samenwerkte voor de onmisbare vocale backing zorgen. In  door een combinatie van orgel- en gitaarpartijen aangedreven The Chain,  is dat Megan Burtt terwijl in Rise  en All That Space Rose Cousins opduikt.

Het uiteenvallen van relaties de wanhopige pogingen om die breuk te lijmen (Rise) en de nasleep van die gebeurtenissen komen vaak aan bod in emotioneel geladen ballades. Nog fraaier wordt het als Carey de akoestische gitaar voor de pianovleugel ruilt zoals in I Know This een meeslepend, vertederend relaas over de uitdagingen van het ouderschap.

Het uitsluitend door een strijkerskwartet ondersteunde Georgia maar bovenal The Day You Were Born, een verstilde solopassage aan de piano en de akoestische finale met You’re Free het zijn de momenten die me instinctmatig naar de repeatknop doen grijpen, bij nadere beluistering kunnen dat evengoed de ruimer geïnstrumenteerde fragmenten van The Veil zijn. 1. The Veil
 2. The Old Me
 3. The Chain
 4. I Know This
 5. Rise
 6. The Day You Were Born
 7. Teacher
 8. All That Space
 9. Georgia
 10. The Cypress And The Oak
 11. Who I Was
 12. You're Free