×

Recensie

Rock

05 maart 2019

Ed Wynne

Shimmer Into Nature

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: KScope

Shimmer Into Nature Ed Wynne Ozric Tentacles Rock 4.5 Ed Wynne – Shimmer Into Nature Written in Music https://writteninmusic.com

Shimmer Into Nature is het solodebuut van Ozric Tentacles oprichter en gitarist Ed Wynne. Hij reisde drie jaar lang naar diverse plekken en vond inspiratie in de bergen van Colorado, aan de kust van Cornwall en langs de ruige Schotse kustlijn. Al die wijdse panorama’s en woeste brandingen hebben Wynne goedgedaan want zijn debuut krijgt het predikaat geslaagd met een uitroepteken!

Het album bevat vijf instrumentale nummers die in lengte variëren van bijna acht tot ruim tien minuten en dat is geen minuut te lang want Shimmer Into Nature is een heerlijke luisterervaring. Op een weelderig tapijt van synthesizers, bubbles, drums en keyboards laat Wynne ons wegdromen op zijn ingetogen gitaarwerk. Verre mysterieuze oorden trekken aan ons geestesoog voorbij. Glass Staircase laat horen dat Wynne de psychedelica nog niet helemaal heeft afgezworen, maar nog beter kan integreren in zijn muzikale visie. Het nummer staat bol van de prog- en ambientinvloeden maar gelukkig wordt het nergens zweverig of slaapverwekkend. Dit nummer gaan we geheid terughoren als achtergrondmuziek op TV van Top Gear tot klus- en kookprogramma’s.

Het hoogtepunt van het album is het verbluffend goede Shim waarin Wynne soleert als ware hij Frank Zappa. Het nummer staat bol van de jazzinvloeden en klinkt hip en modern. De solomuziek c.q. soundscapes van Wynne lijkt in veel opzichten op die van Ozric Tentacles. Het verschil is dat de oriëntaalse invloeden veel minder overheersen en de ambientinvloeden veel groter zijn. De productie is net als Ozric’s laatste album Technicians of the Sacred tot in de puntjes verzorgd en klinkt modern. Ook het artwork is net zo kleurrijk als de vele albums die hij met zijn band heeft uitgebracht.

Als deze plaat in 2018 was uitgekomen had die met gemak mijn jaarlijst gehaald.

Tracklist Shimmer Into Nature

  1. Glass Staircase (8:02)
  2. Travel Dust (8:32)
  3. Oddplonk (8:06)
  4. Shim (7:49)
  5. Wherble (10:21)


  1. Glass Staircase
  2. Travel Dust
  3. Oddplonk
  4. Shim
  5. Wherble