×

Recensie

Roots

14 oktober 2017

Ed Dupas

Tennessee Night

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Self release

Tennessee Night Ed Dupas Roots 4 Ed Dupas -Tennessee Night Written in Music https://writteninmusic.com

Hij is afkomstig uit Texas  groeit op in het Canadese Winnipeg en sluit zijn tienerperiode terug af in de VS in de buurt van Detroit,  Ed Dupas leeft en werkt nog steeds in Michigan in Ann Arbor. Aanvankelijk adapteert hij coverwerk in akoestische versies, garage country noemt hij het zelf met enige valse bescheidenheid.

Twee jaar geleden stelde hij het met uitsluitend eigen werk opgebouwde A Good American Life voor. Dit geheel akoestische debuut sluit naadloos aan bij de troubadourstraditie en meteen duiken vergelijkingen op met Steve Earle en Springsteen. In zijn al dan niet uit zijn eigen leven gegrepen verhalen schuilt passie en een vergelijkbare diepgang.

Die vind je ook terug Tennessee Night , naast zijn akoestische gitaar haalt Dupas de Telecaster uit de koffer en Michael Crittenden die ook de productie van het debuut in goede banen leidde zorgt samen met een band voor aanvullende instrumentatie. “Too Big To Fail” stelt Dupas zelfverzekerd in de potige countryrocker, dat dit statement ook voor de muziek opgaat wordt snel duidelijk met een rockend Two Wrongs, waarbij Drew Howard zich evenmin onbetuigd laat met vlammend gitaarwerk. Anthem zit in de slipstream van een slepende gitaar en orgel, een winnende combinatie in dit geval.

Howards fraaie pedalsteel levert niet alleen in de meer bij rustieke country aanleunende picker Headin’ Home Again een essentiële bijdrage. Als het tempo even zakt wordt het nog sterker zoals de schrijnende ballade Up Ahead, een observatie van een vreugdeloos rendez-vous in een somber motel. Daarbij krijgt Dupas’ rauwe stemtimbre het gezelschap van fraaie vrouwenstemmen, zo passeert Some Things, een emotioneel duet met Tara Cleveland. “There’s nothing to gain and nothing to lose”, het klinkt niet bijster hoopvol.

De vocale bijdrage van zangeres Cole Hanson verzacht het leed enigszins in Everything in Bloom, een lekker schuivelend Promised Land en Tennessee Night, een wonderlijk trio waarmee Ed Dupas zijn plaatsje opeist  in Americana- en singer-songwriterland. Het moederziel alleen gebrachte Hold Me Tight bevestigt dat nog eens nadrukkelijk. 1. Too Big Too Fail
 2. Two Wrongs
 3. Heading Home Again
 4. Do It For Me
 5. Some Things
 6. Up Ahead
 7. Anthem
 8. Everything Is In Bloom
 9. Promised Land
 10. Tennessee Night
 11. Hold Me Tight