×

Recensie

27 juli 2016

Echo Bloom

Red

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Red Echo Bloom Roots 4 Echo Bloom – Red Written in Music https://writteninmusic.com

Kyle Evans keerde terug uit Berlijn met een hoop songmateriaal dat hij in thuisbasis Brooklyn registreerde en over drie langspelers verdeelde. Het oorspronkelijke uitgangspunt om op basis van seizoenen en landen te selecteren hield niet stand. Het werden kleuren, Blue werd vorig jaar uitgebracht en is het folkpop luik. Red leunt met een uitgebreidere instrumentatie meer bij countryrock aan.

Pedalsteel en fiddle vermeien zich in met gitaartjes en meerstemmige zang, met geïnspireerde  wisselwerking tussen de voordracht van Evans banjoman Steve Sasso en toetsenvrouw Aviva Jaye.  Dit trio vormt de kern van Echo Bloom. Leaving Charleston en het met a capella zang geïntroduceerde Another Rose lijken weggeplukt uit het glorieuze muzikale verleden van de West Coast. De opbouw van het akoestische Texas Two vertoont onmiskenbaar raakpunten met Me and Bobby McGee, helemaal in de troubadourstraditie van de Lone Star State. Het instrumentaaltje Cynthia’s Song en In Orbit  sluiten daar mooi bij aan.

Willingham vertelt het waar gebeurde verhaal van Cameron Tod Willingham die in 2004 werd terechtgesteld voor het vermoorden van zijn drie dochters. Dit hallucinante verhaal belicht een duister facet van de Texaanse en Amerikaanse samenleving, fluisterende zang versterken de sinistere, dreigende sfeer.

Er zijn ook enkele interessante zijsprongetjes richting rock zoals Operator en Businessman, een eveneens wat langer uitgesponnen Revenge blijft in de greep van jankende gitaren. Van het rockgetinte Operator wordt overigens nog een akoestische variant opgediept ter afsluiting. Nu nog afwachten wat Echo Bloom in petto heeft met het naar verluidt op klassieke structuren gebouwde Green. 1. Leaving Charleston
 2. Operator
 3. Evangeline
 4. Willingham
 5. Another Rose
 6. Texas Two
 7. Revenge
 8. Cynthia’s Song
 9. In Orbit
 10. The Businessman
 11. Country Op