×

Recensie

Alternative

04 augustus 2017

Eberhard Kranemann & Harald Grosskopf

Krautwerk

Uitgebracht door: Bureau B

Krautwerk Eberhard Kranemann & Harald Grosskopf Alternative 2 Eberhard Kranemann & Harald Grosskopf – Krautwerk Written in Music https://writteninmusic.com

Heeft iemand nog ergens een echo-machine liggen? En wie rolt het betere Hollandse Groenvoer deze avond? Laten we er geen doekjes om winden: wanneer Eberhard Kranemann en Harald Grosskopf samen een plaat maken en die Krautwerk noemen, dan wéét je gewoon dat het tijd is voor dikke mistbanken met een fijne percussie. Nevelen dus waarin je de weg moeiteloos kwijtspeelt.

Gooi maar in je pet… Kranemann die aan de wieg stond bij Kraftwerk en NEU! die de handen ineen slaat met Grosskopf die nog geknikkerd heeft met Ashra en Klaus Schulze. Neusjes van een hele stroom vol zalmen dus voor de synthesizer-kenners onder ons. Maar: slaat het samen ook ergens op, of is dit weer zo’n super-duo samenwerking waar je niet vrolijk van wordt?

Krautwerk is evenveel lichaam als ziel, hoofd en hart, jammy experiment en rigide compositie, mens en machine, retro en futuristisch, geschiedenis en visie en ook Aufstieg und Fall. Horen we daar nu een dub-achtige ‘take’ van Neon Lights? Traag, slepend, bedwelmend – check! Groovy ook. En met een niet mis te verstane klap van de Tangerine Dream-molen. Zulke dikke Stratosfear- en Rubycon-synths trekken ook het stoomtrein-staccato Ou Tchi Gah op gang. En de vocalen draperen hierover de nodige gekte; een beetje op Dada af zelfs.

De heren houden het Krautwerk-idioom speels en olijk. Alsof alles niet zo enorm serieus genomen hoeft te worden, maar stiekem natuurlijk wel wérd tijdens de opnamen. Een beetje techno, een rollende baslijn, ploffende beats die net iets te eurohouse zijn en Buddha Bar-jeukmeuk: allemaal present. Zonder dat je er moeite voor hoeft te doen, schuiven Kranemann en Grosskopf echter ook hun straffe oor voor textuur en timbre naar de voorgrond. En er zit energetisch gesproken ook meer dan genoeg peper in de kont van dit album.

Dwars door de dikke walm aan wanstaltigheid die de billen doet samenknijpen, is er op Krautwerk zoveel jolijt te horen dat je misschien wel het best kunt spreken van een glorieuze mislukking die je niet gehoord wil hebben. Evenzeer doeltreffend gemixt als doelloos gefröbeld. Een A-kant om over naar huis te schrijven en een B-kant die beter in de mist van een schimmenrijk zoekgeraakt had kunnen blijven.  1. Midnight In Düsseldorf Berlin
  2. Ou Tchi Gah
  3. Texas, Paris
  4. Happy Blue
  5. Buddhatal
  6. Be Cool