×

Recensie

Electronic

13 augustus 2014

Eaux

Plastics

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: ATP Recordings

Plastics Eaux Electronic 3.5 Eaux – Plastics Written in Music https://writteninmusic.com

De beker voor de fraaiste hoesafbeelding gaat Eaux niet winnen, of de jury voor die prijs moet aan de paddenstoelen hebben gezeten. Dat geeft niets, want mogelijk liggen er wel andere titels in het verschiet. Muziekprijzen welteverstaan. Omdat Plastics een debuut is dat vrijwel alle elementen in zich heeft die dancemuziek zo interessant maken. Zo uitdagend vooral.

Het drietal dat Eaux vormt kent elkander al een aantal jaren. Ze maakten interessante muziek onder de naam Sian Alice Group. Een postrockformatie die niet vies was van een beetje shoegaze. Die twee elementen, het laatste wat meer dan het eerste, horen we terug op Plastics, dat technobeats naar voren heeft geschoven en bovendien knipoogt naar het discotijdperk. Sian Ahern, Ben Crook en Stephen Warrington hebben alle analoge instrumenten verbannen en leunen alleen nog op elektronica. Niettemin is Plastics – hoewel ook de albumtitel anders doet vermoeden – een warm album geworden. Niet in de laatste plaats door het betoverende stemgeluid van Sian Ahern, die eigenlijk net zo mysterieus klinkt als dat ze op foto’s doet overkomen. Ze heeft een wat ijzige blik, waarachter dus veel passie schuilgaat. Geen type waarvan je denkt: die kan elk moment een mop gaan tappen.

Ze is het belangrijkste ingrediënt van de band die veelal op zoek is naar climaxen en de fraaiste soundscapes uit de apparatuur tovert. Nummers als Pressure Points (dat zelfs ronduit verslavend is te noemen) en Movers & Shakers zijn ware luistertrips, waarbij je wel van heel goeden huize moet komen om niet de dansvloer op te stormen om daar op te gaan in een zwetende massa.

Kritiekpuntje is dat het ware venijn vooral in het eerste gedeelte van het album te vinden is. Dat is wat jammer en haalt de pure glans een beetje weg. De magie is er nog altijd, absoluut, maar echt bedwelmend wordt het helaas niet meer tijdens de laatste drie tracks. Ook die halen evenwel alle vier een voldoende, een zeventje zelfs.

Plastics is een album dat je doet verlangen naar de opvolger. Je voelt aan alles dat er nog rek zit in Eaux. Behoorlijk wat rek zelfs.

Tracklisting Plastics:

1. Head

2. Movers And Shakers

3. Pressure Points

4. Peace Makes Plenty

5. Sleeper

6. The Light Falls Through Itself

7. Blue Tunnel

8. Evoke

9. Zero Zero