×

Recensie

Metal

22 juli 2011

Earth Crisis

Neutralize The Threat

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Century Media Records

Neutralize The Threat Earth Crisis Metal 3.5 Earth Crisis – Neutralize The Threat Written in Music https://writteninmusic.com

Met 10 songs in precies een half uur is Neutralize The Threat van Earth Crisis een compacte energie-rijke metal core CD. Het album bevat alle kenmerken die we van een goede metalcore band verwachten mogen: groovy riffs en beats, strak drumwerk en een korzelig gitaargeluid. Wat mij vooral opvalt is dat de bas redelijk goed in de mix ligt; het basgeluid is toch vaak iets wat nogal eens verwaarloosd wordt. De rauwe geschreeuwde vocalen zorgen met de intensiviteit van de muziek voor een krachtige CD met veel impact.

Earth Crisis is een belangrijke band binnen het genre. Begin jaren negentig zorgden zij samen met onder andere Biohazard en Hatebreed voor een zogenaamde new wave of hardcore bands. Van 1989 tot 2001 was de band actief en heeft vijf belangrijke en invloedrijke CD’s uitgebracht. De band heeft zo’n zes jaar op non-actief gestaan. Begin 2007 vond een reunie van de band plaats en speelden ze op Maryland Metal and Hardcore Festival. Dit zou een eenmalig concert zijn, maar een uitgebreide Amerikaanse en Europese tour volgden. Earth Crisis tekenden bij Century Media en brachten To The Death uit. Kortgeleden is dus hun nieuwe CD Neutralize The Threat verschenen.

De sound op Neutralize The Threat komt afstandelijk en haast mechanisch over. Het karakter van de songs op de CD is redelijk eentonig, maar dit is eerder een kenmerk van het genre dan een minpunt van de band. Binnen de nummers zijn weinig tempowisselingen te horen. De nummers onderling varieren ook maar matig. Het ene nummer is wat sneller dan het ander, maar echt veel onderscheid is er niet. Toch zorgt Earth Crisis voor een spannend album en krijgen ze het voor elkaar om veel energie en overtuiging in de songs te leggen. Neutralize The Threat is een aanrader en niet alleen voor de fans van de band, maar ook van het metalcore genre.

Tracklisting Neutralize The Threat:
1. Raise
2. Neutralize The Threat
3. Total War
4. 100-Kiloton Blast
5. Counterstrike
6. By Conscience Compelled
7. Black Talons Tear
8. Askari
9. The Eradicators
10. Raze  1. Raise
  2. Neutralize The Threat
  3. Total War
  4. 100 Kiloton Blast
  5. Counterstrike
  6. By Conscience Compelled
  7. Black Talons Tear
  8. Askari
  9. The Eradicators
  10. Raze