×

Recensie

Soul / Hiphop

13 mei 2015

Earl Sweatshirt

I Don’t Like This Shit I Don’t Go Outside

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Epic

I Don’t Like This Shit I Don’t Go Outside Earl Sweatshirt Soul / Hiphop 4 Earl Sweatshirt – I Don’t Like This Shit I Don’t Go Outside Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn eerste solo-album Doris van twee jaar terug werd duidelijk dat de Odd Future rapper Earl Sweatshirt ook op eigen benen kon staan. Al klonk hij af en toe nog wat onzeker. Op tweede album I Don’t Like This Shit I Don’t Go Outside maakt hij duidelijk een van de belangrijkste nieuwe mannen in de hiphop te zijn.

Opvallend dat hij daar maar 10 tracks binnen een half uur voor nodig heeft. Maar die songs zijn dan ook wel verpakt als een donkere muzikale trip waar de muziek en raps je vanzelf in meezuigen. Opvallend hoe de net twintiger (hij was nog een tiener toen zijn solodebuut uitkwam), die bekend staat als de meest mysterieuze van het Odd Future collectief, zichzelf in de afgelopen twee jaar ontwikkeld heeft. Op het nieuwe album lijkt de snelheid waarmee hij voorheen rapte tot de helft gereduceerd en ook dat past hem veel beter.

De basis van de tracks is gelegen in vreemdsoortige beats en spooky keyboards en soundscapes. Er is maar weinig melodie in de tracks te ontdekken maar dat werkte voor een vergelijkbare new R&B act als FKA Twigs ook verdomd goed. Het zijn de raps van Sweatshirt die ook hier hun werk doen. Vrijwel volledig gesitueerd in zijn eigen omgeving (“Niggas, my team is magicians/ We think of the shit that we want then we get it”) leveren zijn lyrics levensechte situaties op. Van Huey, de albumopener, tot aan een song over zijn eigen donkere kant (“I spent the day drinking and missing my grandmother”) tot songs over de misdaad in zijn omgeving in Mantra, vanuit het perspectief van de misdadiger zelf verteld (“With a cleaver and a .30 and some twisted weed/I pick one and let the crimson leak”).

Met I Don’t Like This Shit I Don’t Go Outside openbaart zich het echt grote talent van Earl Sweatshirt in volle glorie.  1. Huey
  2. Mantra
  3. Faucet
  4. Off Top
  5. Grows Ups (feat. Dash)
  6. AM // Radio (feat. Wiki)
  7. Inside
  8. Dna (feat. Na’kell)
  9. Wool (feat. Vince Staples)