×

Recensie

Roots

16 november 2010

Earl Pickens & Family

Gathering

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Yay!

Gathering Earl Pickens & Family Roots 4 Earl Pickens & Family – Gathering Written in Music https://writteninmusic.com

Nu eens een recensie die tegelijk een oproep is aan de muziekdistributeurs. Earl Pickens & Family zoekt er namelijk nog één voor Europa. En jee, wat verdient deze band er één. Trouwens, fuck the band, wat verdient de liefhebber van rootsmuziek het, dat deze heerlijke muziek makkelijk te verkrijgen is.

Goed, bij gebrek aan zo’n distributeur is het dus niet zo raar wanneer de naam Earl Pickens & Family je weinig of niets zegt. Toch kan het maar zo zijn, dat je in 2009 wel eens iets van of over de band hebt gehoord. Dat zal dan te maken hebben met het bijzondere project van de zes uit Pennsylvania: de cd The Josha Tree. Het ging om een volledige cover van het succesvolle U2 album, geheel in bluegrass stijl. Dat resultaat was niet alleen verrassend vanwege die genrewisseling, maar ook nog eens prachtig en kwalitatief van hoog niveau.

Dat Earl Pickens & Family niet alleen goed kan coveren, dat bewijst de band met het laatste album, dat de titel ‘Gathering’ heeft. De cd is al even uit maar ja, als je het in eigen beheer moet uitbrengen, dan loop je dus het grote risico dat te weinig mensen ervan horen.

Gathering heeft geen nummers van anderen, maar telt tien eigen nummers. Ook houdt de band vast aan hun mooie stijl van spelen: een mix van folk en country. Het eerste nummer (Time) geeft eigenlijk al in een goede volgorde aan waar de accenten van het album liggen. Dat begint met de banjo, qua instrumenten toch wel de rode draad op de cd. Wat daarna opvalt (na eerst de solozang van Earl Pickens) is de enorm mooie samenzang van Earl en zangeres Jessie Yamas. Bijna tegelijk met haar prachtige stem komt ook de viool voorbij, een instrument dat dus een belangrijke rol op het album blijft spelen. Leuke van dit instrument is dat het de muziek soms een ander genre in lijkt te sleuren, van de bluegrass krijgt het soms een balkansound, soms een licht jazzy geluid. En toch blijft het door die nadrukkelijk aanwezige banjo wel altijd hoofdzakelijk country… of roots… of americana. Ach, fuck die genres ook, het is en blijft gewoon hele fijne muziek om naar te luisteren.

Dat komt ook door de uptempo nummers zoals The Broom en Fine For Tonight (met solozang van Jessie Yamas, ook zo’n fijne afwisseling), waarop overduidelijk te horen is hoeveel plezier de bandleden hebben in het spelen van hun muziek. Ook al gaan de teksten over liefdesverdriet, het enthousiasme van de band heeft zijn weerslag op de luisteraar.

In de VS is Earl Pickens & Family druk bezig zichzelf te promoten. Dat leidde onder meer al tot een tour door het noordoosten van het land. Die heeft ze op de meest uiteenlopende plekken gebracht, van musea en rodeo bars tot aan jazz festivals, waar ze speelden naast grote namen als Jeff Beck en Herbie Hancock.

Tot begin 2011 zal de band blijven touren door het oosten van de VS en door Canada. Laten we hopen dat ze daarna de grote sprong naar Europa gaan maken, zodat ook wij kunnen genieten van het plezier dat zij overduidelijk hebben in het maken van deze prachtige muziek. Een aanstekelijk plezier. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden of zelfs al overtuigd zijn geraakt en de cd willen bestellen, dat kan hier via de site van de band. Fuck de distributeurs, gewoon doen!  1. Time
  2. The Boom
  3. Fine For Tonight
  4. Do You Have A Secret?
  5. The Storm That Never Was
  6. True Too
  7. Noreen, You Live To Lie To Me
  8. Take It Back
  9. I'll Be The One
  10. Except For You