×

Recensie

Pop

15 april 2013

Eagles – The Studio Albums 1972 – 1979

The Studio Albums 1972 - 1979

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Rhino / Warner

The Studio Albums 1972 - 1979 Eagles Pop 4 Eagles – The Studio Albums 1972 – 1979 (boxset) Written in Music https://writteninmusic.com

Naast de vaak veel te dure en veelal onhandzaam verpakte De Luxe edities verschijnen de laatste tijd steeds meer al dan niet complete discografieën van vooral artiesten en bands uit de 60’s en 70’s, die vaak voor budgetprijzen worden aangeboden. Warner en Rhino hebben hun Original Album Classics en Original Album Series: schappelijk geprijsde setjes van soms al lang niet meer verkrijgbare of zelfs nog nooit eerder op CD verschenen albums, al dan niet aangevuld met bonustracks. Nadeel van deze series is dat de chronologie veelal ver te zoeken is, basale informatie ontbreekt, de printkwaliteit van de hoesjes niet altijd even optimaal is en het maar gissen naar de geluidskwaliteit van de discs. Het is dan ook de lage aanschafprijs die al die manco’s moeten goedmaken.

De meeste van die overzichtsdoosjes verschijnen onopvallend, maar voor sommige titels is wel enig promotiebudget beschikbaar. Zoals de box van de Eagles, die de (slechts) zes studioalbums herbergen die zijn gemaakt tussen 1972 en 1979. De Eagles. Wat moet daar nog over worden gezegd? Voor de mensen die ieder jaar trouw op de Top 2000 afstemmen en / of in de 70’s zijn opgegroeid waarschijnlijk niets. Die kennen de hitjes wel en hebben vast één of meerdere albums in de kast staan. Inmiddels is de countryrock van de Eagles vooral van behoorlijk erg lang geleden en is het niet ondenkbaar dat er generaties zijn die hun muziek alleen maar kennen van hun ouders van of classic rock radiostations. Voor deze lieden zijn deze overzichtsboxen een soort geschiedenisles. Een andere invalshoek is om de muzikale (door)ontwikkeling van de band te beluisteren, hetgeen vergemakkelijkt wordt omdat al het studiomateriaal nu binnen handbereik is. En dat dat zelfs bij de Eagles een aangename bezigheid is, temeer omdat er slechts vier jaar zaten tussen het debuutalbum en het album waarmee de Eagles zo goed als onsterfelijk werden: Hotel California.

Tegenwoordig is het volstrekt ondenkbaar dat bands of artiesten jaarlijks nieuw materiaal uitbrengen. Wat dat betreft stond in de 70’s de productiviteit hoog in het vaandel en was de wachttijd die tegenwoordig tussen twee albums indertijd benut om een behoorlijke discografie op te bouwen, betekende ieder nieuw album ook toeren, werd er ruzie gemaakt en en passant ook nog nieuw materiaal gecomponeerd. Al dan niet onder druk van de platenmaatschappij, die toen nog alle lakens uitdeelde en een machtig bastion was. Maar dat was vooral toen.

The Studio Albums 1972 – 1979 dient slechts één doel: een chronologisch overzicht van wat de Eagles aan studiomateriaal hebben afgeleverd gedurende de hoogtijdagen van de band. En (nogmaals) een oordeel vormen of de muziek wel of geen historische waarde heeft. Alhoewel dat natuurlijk allemaal behoorlijk subjectief is. In elk geval was het een bijzondere band in een bijzondere tijd, waarin heel wat klassieke albums zijn gemaakt. Die bovendien ook nog eens voor duizelingwekkende verkoopaantallen zorgden. Aantallen die nu ook al ondenkbaar zijn.

Het debuutalbum is een geslaagde verzameling nummers waarin country, rock en pop smetteloos versmolten worden tot een tijdloze en aanstekelijke combinatie en leverde met Take It Easy en Witchy Woman meteen de eerste hits op. Met de opvolger Desperado worden de zaken al meteen serieuzer aangepakt en is het een heus conceptalbum dat handelt over de fratsen van cowboys en rockers. De band begint steeds groter te worden en heeft in Don Henley en Glenn Frey twee songschrijvers binnen de gelederen, wiens waarde en invloed steeds belangrijker worden. Met On The Border worden de bakens verzet richting rock om vervolgens op One Of These Nights een uitgebalanceerde sound te presenteren, waar de wereld maar nauwelijks bestand lijkt te zijn, getuige het hitparadenoteringen van zowel de uitgebrachte singles (het titelnummer en Lyin’ Eyes) als het hele album. Met de steeds groter wordende populariteit neemt ook het sterrengedrag toe en zijn de eerste botsingen tussen al die grote ego’s een feit. In combinatie met het toenemend drugsgebruik en een grotepopsterrenattitude zijn echter wel de ideale omstandigheden gecreëerd die zouden kunnen leiden tot dat ene definitieve meesterwerk. En dat verscheen in 1976: Hotel California. Hun vijfde album verkocht weliswaar minder dan hun qua verkoop onovertroffen Greatest Hits, maar was nog altijd goed voor 32 miljoen verkochte plakken vinyl. Ondanks dat enorme verkoopsucces en de jubelende kritieken zakte de sfeer binnen de band naar een dieptepunt en was het met het in 1979 teleurstellende en met veel moeite tot stand gekomen The Long Run over & uit met de Eagles.

The Studio Albums 1972 – 1979 is feitelijk een uitgeklede versie van een in 2005 verschenen box, want naast de studioalbums bevatte dat overzicht ook nog Eagles Live (1980) en een CD-single. Niets nieuws onder zon dus, maar voor de mensen die dat toen gemist hadden en nog niks in de kast hebben staan van Henley, Frey c.s. is dit weer een mooie gelegenheid om de collectie aan te vullen. Want hoe oubollig, uitgekauwd en platgedraaid de meeste nummers van de Eagles ook zijn, de bekende nummers zijn nog steeds tijdloze en catchy songs, die meesterlijk zijn gecomponeerd en nog niets aan kracht hebben ingeboet. Tegelijkertijd is ook de kwaliteit van de albums nog na al die jaren duidelijk hoorbaar. Zelfs op een zwakke broeder als The Long Run. Afgezien van het volledig ontbreken van informatie en extra’s is dit een sympathiek en prettig geprijsd setje, dat bovendien ook nog eens klinkt als een klok. Zonder schroom aan te bevelen dus.

Tracklisting The Studio Albums 1972 – 1979:

Disc 1

 1. Take It Easy
 2. Witchy Woman
 3. Chug All Night
 4. Most Of Us Are Sad
 5. Nightingale
 6. Train Leaves Here This Morning
 7. Take The Devil
 8. Earlybird
 9. Peaceful Easy Feeling
 10. Tryin’

Disc 2

 1. Doolin-Dalton
 2. Twenty-One
 3. Out Of Control
 4. Tequila Sunrise
 5. Desperado
 6. Certain Kind Of Fool
 7. Doolin-Dalton
 8. Outlaw Man
 9. Saturday Night
 10. Bitter Creek
 11. Doolin-Dalton/Desperado (Reprise)

Disc 3

 1. Already Gone
 2. You Never Cry Like A Lover
 3. Midnight Flyer
 4. My Man
 5. On The Border
 6. James Dean
 7. Ol’ 55
 8. Is It True?
 9. Good Day In Hell
 10. The Best Of My Love

Disc 4

 1. One Of These Nights
 2. Too Many Hands
 3. Hollywood Waltz
 4. Journey Of The Sorcerer
 5. Lyin’ Eyes
 6. Take It To The Limit
 7. Visions
 8. After The Thrill Is Gone
 9. I Wish You Peace

Disc 5

 1. Hotel California
 2. New Kid In Town
 3. Life In The Fast Lane
 4. Wasted Time
 5. Wasted Time (Reprise)
 6. Victim Of Love
 7. Pretty Maids All In A Row
 8. Try And Love Again
 9. The Last Resort

Disc 6

 1. The Long Run
 2. I Can’t Tell You Why
 3. In The City
 4. The Disco Strangler
 5. King Of Hollywood
 6. Heartache Tonight
 7. Those Shoes
 8. Teenage Jail
 9. The Greeks Don’t Want No Freaks
 10. The Sad Cafe


 1. The Long Run
 2. I Can't Tell You Why
 3. In The City
 4. The Disco Strangler
 5. King Of Hollywood
 6. Heartache Tonight
 7. Those Shoes
 8. Teenage Jail
 9. The Greeks Don't Want No Freaks
 10. The Sad Cafe