×

Recensie

Rock

22 oktober 2015

Eagles Of Death Metal

Zipper Down

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Universal

Zipper Down Eagles Of Death Metal Rock 4 Eagles Of Death Metal – Zipper Down Written in Music https://writteninmusic.com

Jesse Hughes maakt ‘dick-shaking, titty-wobbling, good-time, let’s-get-down, what’s-up-girl music’. Hele mond vol en er is geen speld tussen te krijgen. Ook op Zipper Down komt dat feestconcept retegoed uit de verf.

De zanger van Eagles Of Death Metal is de man die we kennen van zijn kolderieke pornosnor, de flink getatoeëerde armen en potsierlijke brillencollectie. Jongen om van te houden. Een oprechte rock-‘n-rollkoning. Zipper Down is het vierde studioalbum van de formatie, die hij onder meer vormt met Josh Homme van Queens Of The Stone Age. Ook al zo’n rockgod. Ze schrijven de songs samen en bespelen alle instrumenten op de plaat.

Opnieuw proef je het plezier dat de twee hebben gehad bij de totstandkoming van het geheel, dat andermaal uitpuilt van de feel good songs. Je kunt dat snelle-halen-snel-thuismuziek noemen, maar daarmee doe je de twee zwaar tekort. Het is zonder meer oprechte rock-‘n-roll. Liedjes met een kop en een staart. Garagerock die je in no time alle ellende op de wereld doet vergeten.

Wie stil kan blijven zitten tijdens een opzwepende song als Got A Woman is rijp voor een dure psychiater, maar zo’n patiënt lijkt bij voorbaat onbehandelbaar. Hughes en Homme (HH) hebben patent op dat soort materiaal. Hoewel een rustiger nummer als I Love You All The Time bovendien zorgt voor een forse grijns op het gelaat. Ook al door de ronduit hilarische Franstalige passages.

Ce soir belle soir et toi avec moi

Into your boudoir

Très bien ooh lala

I love you all the time

Tu ne response pas, a dit moi pourquoi

This ain’t au revoir, together voilà

I love you all the time

Net zo lekker is het voortwiegende Skin Tight Boogie, wanneer de wulps klinkende actrice, tevens naaktmodel Tuesday Cross even langswipt voor een gastrol. ‘You wanna go? I don’t think so..’

Het kameraadschap van Hughes en Homme – Hughes noemt Homme zijn beste vriend – is misschien wel de belangrijkste sleutel tot het succes van Eagles Of Death Metal. Ze voelen zich volledig senang bij elkaar, kennen elkander door en door en voelen elkaar blindelings aan, bevriend als ze zijn sinds hun schooltijd.

Daarom was het waarschijnlijk ook niet zo’n moeite voor Hughes om Homme te vragen of hij mee wilde helpen Save A Prayer te coveren. Van Duran Duran inderdaad. Wereldnummer natuurlijk, maar niet meteen een song die je in de natuurlijke habitat van Eagles Of Death Metal verwacht. Wees eerlijk.

Je hoort duidelijk de liefde van Hughes voor de klassieker van Simon le Bon en consorten. Zoals je in elk nummer op Zipper Down veel liefde voor muziek voelt. Goudeerlijke rock-‘n-roll, die ons moeiteloos door de wintermaanden heen gaat loodsen. 1. Complexity
 2. Silverlake (K.S.O.F.M.)
 3. Got A Woman
 4. I Love You All The Time
 5. Oh Girl
 6. Got The Power
 7. Skin-Tight Boogie
 8. Got A Woman (Slight Return)
 9. The Deuce
 10. Save A Prayer
 11. The Reverend