Recensie

16 mei 2018

e.s.t.

Live In London

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ACT

Live In London e.s.t. Jazz 5 e.s.t. – Live In London Written in Music https://writteninmusic.com

De legende van e.s.t. leeft voor met de live-opnamen die van het Zweedse jazztrio gemaakt werden op 20 mei 2005 in de Barbican te Londen.

Het blijft doodzonde dat pianist Esbjörn Svensson op de veel te jonge leeftijd van 44 jaar bij een duikongeluk het leven liet. Wat een prachtig talent had deze man en wat had hij met bassist Dan Berglund en drummer Magnus Öström toch een magnifiek trio. Zijn overlijden gebeurde net voor de wereldwijde doorbraak, nadat Europe in volle glorie veroverd was.

Met terugwerkende kracht werd door velen de catalogus herontdekt en Live In London is daar, na de drie reeds eerder verschenen live-albums, toch weer een prachtige aanvulling op. Opdat wij nooit vergeten hoe geweldig dit Zweedse trio toch was. Live in London is een ronduit fabelachtige opname. De opnamen hebben een super helder geluid en elk instrument komt in volle glorie naar voren.

Dat e.s.t. (voluit het Esbjörn Svensson Trio) een waanzinnig goed trio was wordt gelijk met set-opener Tide of Treidation weer duidelijk. Het spel van Svensson blijft een belevenis en wat Berglund en Öström laten horen is al net zo indrukwekkend. Het blijft absoluut verbluffend wat het trio in de studio uitprobeerde en in hun optredens tot volle bloei lieten komen. Luister toch eens hoe Berglund zijn bas laat gieren in Mingle In The Mincing-Machine. Typisch zo’n langgerekte e.s.t. compositie waarin de spanningsboog van begin tot einde in een magnifiek arrangement, vol kleurrijke vondsten, tot volle bloei komt.

e.s.t. was sowieso heer en meester in lange, uitdagende composities. Deze liveset biedt er in het eerder genoemde Mingle In The Mincing-Machine maar ook in Eighty-eight Days in My Veins, The Unstable Table & The Infamous Fable (met die van elektronica doortrokken elementen), Spunky Sprawl en al helemaal het overweldigende Behind The Yasmak weer een aantal heel bijzondere, eigenlijk gewoonweg geniale. Al zou je dit album net zo goed aanschaffen voor een werkelijk tranentrekkend mooie versie van Believe, Belfet, Below. Met hun geschiedenis in gedachten al helemaal.

e.s.t. was een trio dat de grenzen van de bestaande jazz flink in de mangel nam, uitdagingen zoeken als uitgangspunt nam maar de indringende pianojazztrio basis nooit vergat. Maar daar wel een geestverruimende verandering in aanbracht waarvan muzikanten tot de dag van vandaag nog volop profijt van hebben. Svensson, Berglund en Öström vonden in e.s.t. een jazzvorm die niet alleen de jazz hervormde maar ook hun eigen muzikale mogelijkheden boven alles deed uitstijgen. Wat een ongelooflijk hecht, briljant samenspelend tegelijk super avontuurlijk en warm trio was e.s.t. toch!

Live in London laat dat maar weer eens in volle glorie horen. Ten tijde van deze opnamen was er gewoonweg geen maat op het trio. Zowel in de lyrische ingetogen stukken (luister alleen al eens naar dat prachtige In The Tail Of Her Eye) als de meer dynamische, uitdagende composities verbijsterde e.s.t. het publiek met fenomenale concerten die in het geheugen gegrift werden. Voor een ieder die het trio (helaas) nooit live aan het werk heeft gezien zijn uitgaven als Live In London een zeer waardevol cadeau. Voor diegenen die het trio wel ooit zagen een zeer waardevolle en emotionele herinnering aan wat ooit was.

Tracklisting Live In London:

CD1:

  1. Tide Of Treidation
  2. Eighty-eight Days In My Veins
  3. Viaticum
  4. Mingle In The Mincing-Machine
  5. In The Tail Of Her Eye
  6. The Unstable Table & The Infamous Fable

CD2:

  1. When God Created The Coffeebreak
  2. Behind The Yashmak
  3. Believe, Beleft, Below
  4. Spunky Sprawl