×

Recensie

Roots

18 mei 2019

E.B. The Younger

To Each His Own

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

To Each His Own E.B. The Younger Roots 4 E.B. The Younger – To Each His Own Written in Music https://writteninmusic.com

Eric Pulido van Midlake verrast met een nieuwe muzikaal alter-ego: E.B The Younger. To Each His Own is zijn verrassende eerste album.

Wat de staat van Midlake nu precies is lijkt onduidelijk. Dat de band zonder boegbeeld Tim Smith in staat bleek nog een erg mooi album te maken bewees Antiphon. Al hing de geest van Smith, die tijdens de opnamen van het album de band verliet, nog wel heel nadrukkelijk op dat album rond. Maar natuurlijk was Midlake meer dan Smith alleen. Zoals nu ook weer te horen is op To Each His Own van gitarist/zanger Eric Pulido’s alter ego E.B. The Younger.

Nog maar twee jaar geleden verraste Pulido met BNQT, een alternatieve supergroep met daarin naast Pulido en Midlake makkers, Jess Chandler, Joe McClellan en McKenzie Smith, alternative grootheden Ben Bridwell (band of Horses), Alex Kapranos (Franz Ferdinand), Fran Healy (Travis) en Jason Lytle (Grandaddy). Hun eersteling was een erg fijne, ook wat wisselvallige plaat.

Voor E.B. The Younger had Pulido ook zeker wel een bandgevoel in gedachten, hij heeft een gigantische lijst aan muzikanten voor het album uitgenodigd, maar laat het deze keer echt om hem draaien. En dat levert een heel mooie liedjesplaat op. Natuurlijk ligt er een Midlake connectie omdat die band overduidelijk uit de rijke gitaarbandsound van de jaren zeventig tapte en Pulido’s E.B. The Younger songs daar ook vandaan komen. De sfeer op To Each His Own is ook opgewekter, directer en zonniger dat we voorheen van Pulido hoorden.

Used To Be is gelijk de ideale albumopener om de sfeer te proeven die Pulido voor ogen heeft. In een warme productie ontspint een fraaie song met rijk arrangement waarover Pulido’s stem prachtig zijn weg vindt. When The Time Comes sluit op die sound naadloos aan. De eindeloze jaren zeventigerjarensfeer, rijk klinkende songs in een warm bad gelegd, opnieuw uitgevonden.

Maar natuurlijk is To Each His Own zoveel meer dan dat. Pudilo’s weet wat goede songs schrijven en opnemen betekend en heeft er zijn hart en zaligheid in gestopt. Is tekstueel open, eerlijk en persoonlijk. Het album staat vol prachtige songs die zich per luisterbeurt meer openbaren omdat er onder die fraaie melodieën steeds weer verrassende songstructuren en instrumentaties zitten. Luister in dat geval eens naar een song als Monterey. Hoe fraai is dat?

Maar het zijn ook geweldige songs als CLP, het geweldige tegelijk dromerige Down and Out, het al net zo geweldige Hope Arrives, Out Of The Woods en A Matter of Time die E. B. The Youngers eerste album tot een heel sterke plaat maken. En in een rechtvaardig muzikaal landschap zou het poppy On An Island natuurlijk allang een dikke radiohit zijn. Met de hemelse titeltrack vindt deze eersteling van E.B. The Younger een wel heel erg mooi einde.

Het eerste E.B. The Younger album is een fijne traktatie. Pulido heeft naast Midlake zijn eigen muzikale idioom gevonden en daar mogen we erg blij mee zijn. Albums vol sprankelende tijdloze songs als deze worden heden ten dage veel te weinig gemaakt. 1. Used To Be
 2. When The Time Comes
 3. CLP
 4. Down And Out
 5. Don't Forget Me
 6. Out Of The Woods
 7. Monterey
 8. Hope Arrives
 9. On An Island
 10. A Matter Of Time
 11. To Each His Own