×

Recensie

Soul

06 augustus 2021

Durand Jones & The Indications

Private Space

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dead Oceans

Private Space Durand Jones & The Indications Soul 4 Durand Jones & The Indications – Private Space Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Indiana afkomstige Durand Jones & The Indications maakte al twee onweerstaanbare albums  (Durand Jones & The Indications en American Love Call) met onvervalste retrosoul. Met hun derde, Private Space, voegen ze daar een, door disco en funk geleide, nieuwe ijzersterke aan toe.

Albumopener Love Will Work It Out is gelijk al zo’n onvervalste soulslijper zoals Jones en zijn makkers die ook al op hun eerste albums zo mooi lieten horen. De sfeer is nog net iets losser en het strijkersarrangement met strijkers is net iets meer aangedikt. Met de uptempo album opvolgtrack Witchoo duiken ze dan diep de funky disco in. Een kunst die ze meesterlijk verstaan, zo blijkt: wat een heerlijke danstrack!

Ook met het daarop volgende titelnummer wordt duidelijk dat de mannen de  inspiratie voor het nieuwe album uit de soul van de jaren zeventig hebben gehaald. (Ontelbare vergelijkingen gaan aan je gehoor voorbij, allemaal precies de goede namen trouwens..). Mooi om te horen dat Jones’ stem met elk album beter en dieper wordt en dat de afwisseling met de falset van drummer Aaron Frazer, die vorig jaar zijn aanstekelijke eerste soloalbum uitbracht, op het nieuwe album nog fijner klinkt.

Melancholie vermengd met nostalgie en volle emoties verpakt in coole, tijdloos lekkere, soulsongs vol positieve gevoelens. Tegelijk een echt lockdown Covid album, met tekststrofen als ‘I sang some songs to heal some souls / Lookin’ back it felt so very long ago’ verhalen de teksten vooral over hoop, liefde, vriendschap en verbondenheid (Reach Out) waarbij, het kan ook niet anders,  sociale misstanden niet worden vergeten (‘modern day lynchings in the streets that I called home’).

Verpakt in heerlijke melodieën en rijke arrangementen komt er op dit derde Durand Jones & The Indications album een nieuwe gloed over de sound van de band. Een nostalgische jaren zeventig sound die de band prima past, soms zelfs het allerbeste uit de muzikanten/zangers naar boven haalt.

De eerder genoemde songs Reach Out, Love Will World It Out en dansvloerkraker Witchoo maar zeker ook het heerlijk zoete Ride Or Die, het groovy The Way That I Do, het zwoele Sexy Thang, het door een heerlijke baspartij gedreven Sea of Love en het als ballad startende maar als coole groover afsluitende I Can See, zijn erg fijne soultracks.

Private Space is een opvallende en zeer geslaagde muzikale stap voor de band uit Indiana. Een album waarop de nostalgisch klinkende songs als een warme deken om je heen valt. Mooi om te horen hoe Durand Jones & The Indications muzikaal doorgroeien.  1. Love Will Work It Out
  2. Witchoo
  3. Private Space
  4. More Than Ever
  5. Ride Or Die
  6. The Way That I Do
  7. Reach Out
  8. Sexy Thang
  9. Sea Of Love
  10. I Can See