×

Recensie

Soul / Hiphop

14 maart 2018

Durand Jones & The Indications

Durand Jones & The Indications

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dead Oceans

Durand Jones & The Indications Durand Jones & The Indications Soul / Hiphop 4.5 Durand Jones & The Indications – Durand Jones & The Indications Written in Music https://writteninmusic.com

Zo zeg! Dat noemen we nog eens binnenkomen!! Wat een geweldig old skool soulalbum hebben Durand Jones & The Indications gemaakt en wat zal deze band ongelooflijk gaan doorknallen.

Het album kwam reeds in de zomer van 2016 uit op het kleine, in Illinois gevestigde, Colemine Records maar vindt nu een wereldwijde release op het immer aan de weg met spannende releases timmerende Dead Oceans. En wat worden we daarmee geweldig verwend. Sinds de opkomst van Sharon Jones en Charles Bradley zijn we niet meer zo verrast met zo bizar veel soultalent.

Durand Jones is de fascinerende frontman/zanger die met drummer Aaron Frazer, gitarist Blake Rhein, bassist Kyle Houpt en organist Justin Hubler, opererend onder de geweldige bandnaam The Indications, een prachtband achter zich heeft staan. Mannen die heel goed snappen hoe soul, rhythm & blues en funk optimaal tot een emotionele eenheid gekweekt moeten worden.

Hun debuutalbum, simpelweg Durand Jones & The Indications gedoopt, blijkt een absolute voltreffer. Echt elke song is raak op dit 8 songs tellende debuut. Vanaf de geweldige openingstrack Make A Chance spat de soul en emotie uit de groeven. Dit is een band die zonder opsmuk pure muziek maakt en een zanger heeft die met zoveel soul zingt dat je je soms even in de jaren zestig, waarin soul een basis-ingrediënt van elke goede song leek te zijn, waant.

Luister naar die verrukkelijke orgelpartijen, die lekker pure, ritmische dan weer in prachtige melodische patronen vervallende gitaarpartijen en een ritmesectie die elkaar weergaloos aanvoelt en steeds de exact juiste drive en swing aan de song weet mee te geven. En hoe ze ook de ballads volledig snappen in terughoudend spel met exact de juiste bastonen en ritempatronen.

Natuurlijk weten alle soulliefhebbers dat hetgeen dat Daptone over de afgelopen 20 jaar voor elkaar kreeg de basis is voor heel veel tijdloze nieuwe soul die nu verschijnt. De non-opsmuk en pure soul die alles op dat label uitstraalt heeft veel nieuwe soul in beweging gebracht en de pure soul weer springlevend gemaakt. Durand Jones & The Indications hervinden de tijdloze soul al net zo en staan met hun debuut aan de basis van een tour die oneindig langs de wereldwijde podia kan gaan.

In totaal 8 songs die zo van soul zijn doortrokken dat je er echt niet omheen kunt. Prachtig geladen ballads en super swingende songs wisselen elkaar grandioos af. Van de overrompelende albumopener Make A Chance tot aan de slotsong, het vrijwel instrumentale Tuck ‘n’Roll, met zo’n meesterlijke groove waar The Meters patent op hadden, weten we dat 2018 van Durand Jones & The Indications gaat worden. Heel, heel snel naar Nederland halen deze band en het dak van elke club spelen. Voortreffelijke start van een mooi muziekvoorjaar!  1. Make a Change
  2. Smile
  3. Can't Keep My Cool
  4. Groovy Babe
  5. Giving Up
  6. Is It Any Wonder?
  7. Now I'm Gone
  8. Tuck 'N' Roll