Recensie

17 mei 2018

Duo Gazzana

Ravel Franck Ligeti Messiaen

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: ECM

Ravel Franck Ligeti Messiaen Duo Gazzana Klassiek 4 Duo Gazzana – Ravel Franck Ligeti Messiaen Written in Music https://writteninmusic.com

Duo Gazzana, het duo bestaande uit de Italiaanse zusters Natascia en Raffaela, brengt hier een programma waarin de combinatie piano en viool centraal staat. Zoals de albumhoes al doet vermoeden ligt de klemtoon ontegensprekelijk op weemoed, nostalgie en bitterzoete romantiek.

Al van bij de behoorlijk monumentale opener doet het album direct denken aan oude, ‘stille’ films en roept het allerlei dromerige herinneringen op aan vroegere tijden. Op deze recitalcd horen we enerzijds klassiekere bronnen zoals Maurice Ravel, wiens Sonate Posthume gebracht wordt. Maar ook meer ‘moderne’ klassieke musici zoals Messiaen en de Hongaarse componist Ligeti (diens Duo, dat opgedragen wordt aan de Hongaarse schrijver Kurtag) komen aan bod. Dat maakt duidelijk dat het opzet van de zusjes Gazzana er vooral in bestaat verschillende elementen te verzamelen op dit album.

Ravels’ Sonate Posthume komt eerst nog op kousenvoeten binnen. Heel zacht en traag hoor je piano en viool elkaar vinden, maar gaandeweg ontwikkelt het duo het thema en exploreert het, op zoek naar nieuwe invalshoeken en perspectieven. De overweldigende schoonheid is vrijwel volledig te wijten aan de eenvoud ervan. “Less is more” wordt vaak gezegd. Wel, hier wordt dat echt ten volle gehuldigd. Alles wordt gestript om te komen tot de essentie. Zo hoor je dat beide zussen zich helemaal uitleven in de lezing en de uitvoering van het hier gepresenteerde materiaal.

Ook verderop wordt dat duidelijk gemaakt. Tezelfdertijd blijft het duo bevangen door die eenvoud van piano en viool. Wie daarvan houdt, maakt geen enkel bezwaar en laat zich met plezier op sleeptouw nemen. Gelukkig hoor je her en der ook een zekere lichtheid, naast de vaak eerder zwaar op de hand liggende passages die met bittere ernst gebracht worden. Tijdens het afsluitende Messiaens’ Theme & Variations vind je dan weer net als in het Allegretto Poco Mosso een zekere speelsheid terug.

Misschien wel de meest uitgelezen track is Ligeti’s Duo For Violin & Piano, vooral omdat die zo kort en krachtig is, maar ook omdat daar het spelplezier, het sierlijke zowel als het melodieuze goed tot uiting komen. Dat alles maakt van dit album een best evenwichtig geheel, dat terecht een plaatsje verdient in de zo geroemde ECM New Series.  1. Ravel: Sonate Posthume For Violin & Piano, M 12
  2. Franck: Violin Sonata In A, FWV 8 - 1. Allegretto Ben Moderato
  3. Franck: Violin Sonata In A, FWV 8 - 2. Allegro
  4. Franck: Violin Sonata In A, FWV 8 - 3. Recitativo-Fantasia
  5. Franck: Violin Sonata In A, FWV 8 - 4. Allegretto Poco Mosso
  6. Ligeti: Duo For Violin & Piano
  7. Messiaen: Thème Et Variations