Recensie

25 november 2016

Dungen

Häxan

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Smalltown Supersound

Häxan Dungen Alternative 4 Dungen – Häxan Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een intrigerende band blijft het Zweedse Dungen toch. Ook hun nieuwe album Häxan is weer een bizar kloppende muzikale eenheid seventies rock, prog, psychedelica, dromerige folk en zelfs flarden jazz en klassiek.

Häxan is geïnspireerd op de originele muziek van de animatie film The Adventures of Prince Achmed van de Duitse Lotte Reiniger. De oudste animatiefilm die we nog kunnen bekijken. Het verhaal, afkomstig uit de grote verhalenbundel Duizend en een nacht, gaat over Achmed, een Afrikaanse ontdekker die , op zijn zoektocht over de wereld, zoals in een goed oosters sprookje bekend, zowel met de almachtige Aladdin, een vliegend paard, een heks, een prins en een brandende berg te maken krijgt. De volledig instrumentale muziek die de band maakte werd in lange stukken opgenomen en vervolgens aan producer Mattias Glavå gegeven om deze te bewerken tot een album. Dat is hem uitstekend gelukt.

De muziek op Häxan is zo rijk als we kennen van de Zweedse band rondom multi-instrumentalist Gustav Ejstes. Het album is dan wel geen officiële opvolger van hun vorig jaar, met veel applaus ontvangen, album Allas Sak, maar van een tussendoortje is zeker geen sprake. Daar is deze verzameling composities ook veel te interessant voor.

Luister hoe de fluit zich opwerkt tegen de heftige resonerende elektrische gitaar en hoe een dik aangezette jazzy basloop uitmondt in een atmosferische orgelpartij. Of hoe een fraaie pianoloop over lekker ritmische drums gecombineerd met fluit plotsklaps naar een atmosferische wereld wordt geduwd. En hoe heerlijk heftig die fantastische gitaarriff in het slotnummer Andarnas Krig door de band wordt beantwoord in een ronduit overweldigend slotakkoord.

Vanaf 2001 bezig weet Dungen met elk album steeds weer te verrassen met muziek die zoveel meer is dan de opsomming van de genres waar ze uit putten. Elk album is een enerverende luistertrip naar een nieuwe muzikale wereld. Hoewel een special voor Black Friday uitgebracht ‘tussenalbum’, is Häxan daar wederom een uitstekend voorbeeld van. 1. Peri Banu Vid Sjön
 2. Jakten Genom Skogen
 3. Wak-Wak's Portar
 4. Den Fattige Aladdin
 5. Trollkarlen Och Fågeldräkten
 6. Grottan
 7. Häxan
 8. Aladdin's Flykt Över Havet
 9. Kalifen
 10. Achmed Flyger
 11. Aladdin Och Lampan, Del 1
 12. Aladdin Och Lampan, Del 2
 13. Achmed Och Peri Banu
 14. Andarnas Krig