Recensie

28 mei 2019

Duff McKagan

Tenderness

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Universal Music

Tenderness Duff McKagan Roots 3 Duff McKagan – Tenderness Written in Music https://writteninmusic.com

Duff McKagan heeft de voorbije jaren een half miljard dollar opgehaald met Axl, Slash en co. De (drie vijfde) reünie van Guns N’ Roses was zo bizar succesvol dat de heren voor de rest van hun leven genoeg geld hebben verdiend. Het eind is nog niet in zicht want zowel Slash als Duff hintten onlangs zelfs op een nieuw Guns N’ Roses album. De kassa zal dus nog wel even blijven rinkelen. Nu men een pauze heeft ingelast kunnen andere activiteiten worden opgepakt. Slash deed dat met Myles Kennedy en zijn conspirators, bassist Duff McKagan deed dat met Walking Papers en nu ook onder eigen naam. Tenderness is zijn derde soloplaat. Het is een zeer ingetogen album geworden dat zo in de singer-songwriter categorie geplaatst kan worden.

Over de tekstuele inhoud zei McKagan onlangs: “We’re becoming divided at a time when we need each other most.“ Dat lijkt wel de spijker op zijn kop want onder Trump is het tegenwoordig meer de Divided States of America in plaats van de USA. McKagan huurde producer Shooter Jennings in om een en ander in goede banen te leiden. Productioneel is er niets op deze schijf aan te merken. Ook tekstueel weet McKagan de juiste snaar te raken door zijn introspectieve zoektochten en onderwerpen sociaal economische onderwerpen aan te roeren.

Muzikaal is het een ander verhaal. Geen ruige rocksongs op dit album, maar vooral nummers die qua sfeer herinneren aan Rolling Stones in de jaren zeventig en dan vooral de rustigere nummers zoals Waiting On A Friend. De stem en intonatie van McKagan doen meer dan eens denken aan Mick Jagger waardoor je voortdurend denkt te luisteren naar studio-opnamen van de Stones die het album niet hebben gehaald. Op Cold Outside horen we flink wat southern invloeden in de instrumentatie en Breaking Rocks is eigenlijk gewoon countrymuziek. Dit nummer zou het wel eens goed kunnen doen op de radiostations in Kansas, Alabama, Tennessee, Arkansas e.d. Het beste heeft Duff tot het eind bewaard want Parkland met zijn tekst over school shootings is helemaal van nu. Slotstuk Don’t Look Behind You heeft dankzij de saxofoon  een wat kleurrijker geluidspectrum dan de andere nummers en groeit simpelweg uit tot het beste nummer van de plaat.

Tenderness is absoluut geen slecht album. Duff schreef al een bestseller, oogstte lof met zijn punkband Loaded en laat zich nu weer van een andere kant zien. Getalenteerde kerel. Het gebrek aan variatie op dit album zal menig luisteraar echter in slaap doen sukkelen. Ik snap dat Duff in de hectiek van het GnR tourschema zocht naar rustpuntjes, maar om ze nu allemaal achter elkaar op een album te zetten… De individuele kwaliteit van de nummers doen ons wel reikhalzend uitkijken naar een nieuw Guns N’ Roses album. 1. Tenderness
 2. It's Not Too Late
 3. Wasted Heart
 4. Falling Down
 5. Last September
 6. Chip Away
 7. Cold Outside
 8. Feel
 9. Breaking Rocks
 10. Parkland
 11. Don't Look Behind You