×

Recensie

Alternative

13 december 2017

Ducktails

Jersey Devil

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: New Images

Jersey Devil Ducktails Alternative 3 Ducktails – Jersey Devil Written in Music https://writteninmusic.com

Ducktails was lange tijd een zijproject van Real Estate’s Matthew Mondanile. Sinds hij Real Estate in 2016 verliet is het zijn voornaamste uitlaatklep. De titel van dit zevende album verwijst (mede) naar een mythisch wezen uit de folklore van New Jersey. Hoewel dat gegeven niet duidelijk terugkomt op dit album is het wel zo dat Mondanile voor dit album terugging naar zijn hometown in New Jersey om bij zijn moeder in de kelder opnamen te maken.

Jersey Devil laat wederom horen waar Ducktails goed in is: smaakvolle, gestileerde, zwoele popsongs die soms doen denken aan Steely Dan. Songs die baden in comfortabele gitaarklanken en behaaglijke synths. Wat dat laatste betreft: Ducktails doet op dit album een flink beroep op klassieke merken als Oberheim, Roland, Wurlitzer en Yamaha.

Met de muzikale en productionele bagage van Mondanile c.s. hoop je echter toch op een iets minder afgevlakte, vlekkeloze plaat. Vergeleken met voorgangers The Flower Lane en St. Catharine roepen de songs van Jersey Devil toch net even minder enthousiasme op.

De opener Map To The Starts is vertrouwd zwoel en prettig (‘Just follow your own star’) en Light A Candle is net even steviger en uitgesprokener: ‘Let’s burn this city down to the ground and dance upon the ashes’. Uit Mondanile’s mond klinkt het echter ongevaarlijk. Desalniettemin een aardige opening van Jersey Devil. Solitary Star, halverwege de plaat beklijft door een sterker refrein en fijne synths net even meer dan de songs die eraan voorafgaan.

Op de tweede helft van het album komt een beklemmende liefde voorbij in Mannequin. Lover is een track die vooral opvalt door het puntigere gitaarwerk. Op Shattered Mirror Travel gaat het tempo omhoog maar dat resulteert niet in meer impact; Ducktails blijft ook hier een warm briesje. Wellicht is Wearing A Mask, dat net even meer drijft op de elektronica, de beste song van een verder niet al te opvallende tweede helft van Jersey Devil, een album dat nog steeds genietbaar is maar dat qua overtuigingskracht en beleving dus achterblijft bij andere Ducktails-albums.

Matthew Mondanile heeft inmiddels trouwens wel wat anders aan zijn hoofd want uit een publieke brief van zijn voormalige band Real Estate, eerder dit najaar, bleek dat hij destijds uit de band was gezet vanwege zijn gedrag jegens vrouwen. Mondanile heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden. Hij wees echter ook op onjuistheden in de diverse berichtgevingen en op het feit dat Real Estate met het publiceren van deze brief een onderlinge afspraak over het binnenhouden van vuile was en onderlinge aantijgingen had geschonden.  1. Map To The Stars
  2. Light A Candle
  3. In The Hallway
  4. Keeper Of The Garden
  5. Solitary Star
  6. Lover
  7. Mannequin
  8. Wearing A Mask
  9. Shattered Mirror Travel
  10. The Rising Sun