×

Drifter

Flow

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Flow Drifter Jazz 4.5 Drifter – Flow Written in Music https://writteninmusic.com

Het vanuit België opererende Drifter is een jazzkwartet om flink rekening mee te houden. Met hun nieuwe album Flow wordt dat eens te meer duidelijk. De band rond de Finse pianist Alexi Tuomarila en de Vlaamse saxofonist Nicolas Kummert heeft een mooi vol en harmonisch geluid en er wordt met veel energie en swing gespeeld.

Het is niet verbazingwekkend meer te noemen dat de jazz die uit België komt zich razend snel wereldwijd ontwikkelt. Er komt gewoonweg teveel goede en vaak lekker uitdagende jazz van onze benedenburen. Drifter is de nieuwe naam van de band die eerder onder de naam Alexi Tuomarila Quartet in 1999 hun debuut maakte met Voices of Pohjola. Gelijk stonden platenlabels als Blue Note en Warner klaar om de band met dikke 3-album-contracten te tekenen. Het werd Warner waarop de band hun tweede album O2 uitbrachten. Maar met het opheffen van de eigen klassieke en jazzstal werd het Warner contract al na 1 album opgeheven. De band kwam daarna op non-actief te staan en de leden richtten zich op andere projecten. Op instigatie van het importante Britse Edition Records werd de band nieuw leven ingeblazen nadat Tuomarila met Seven Hills (met naast Tuomarila ook bassist Mats Eilertsen en drummer Olavi Louhivuori) een album voor Edition had gemaakt.

Besloten werd onder de nieuwe naam Drifter door te gaan en met Flow maakt de band nu een erg fraaie doorstart. Dat de muzikanten, naast Tuomarila en Kummert en de altijd geweldige Teun Verbruggen (Jef Neve Trio, Flat Earth Society) op drums, een geweldig geheel vormen wisten we natuurlijk al en in Axel Gilain heeft de band een prima nieuwe bassist gevonden (Gilain is de vervanger van Christophe DeVisscher die op de eerste twee albums meespeelde). De extra jaren ervaring hebben de afzonderlijke muzikanten alleen maar beter gemaakt en de band als geheel nog veel beter zelfs. Flow is de perfect staalkaart voor waar de band voor staat en we kunnen rustig zeggen dat de levendige muziek die de band met Flow heeft neergezet met gemak de wereld kan gaan veroveren.

In acht eigen composities en één interpretatie komt het fraaie klankbeeld van het kwartet optimaal naar voren en spat het spelplezier uit de groeven. Dat de band weergaloze muzikanten kent wordt gelijk met de albumopener Crow Hill wel heel erg duidelijk. Het prachtspel van de super getalenteerde Tuomarila, het altijd levendige drumwerk van Verbruggen (een van de beste en innovatieve drummers van zijn generatie), het erg fraaie saxspel van Kummert en de alles aan elkaar verbindende baspartijen van Gilain maken gelijk een onuitwisbare indruk. En die kwaliteit blijft gedurende het gehele album gelden. Avontuur, spelplezier, optimale instrumentbeheersing en zowel souplesse als kracht vallen op een prachtige manier steeds volledig op hun plek. En als Kummert ook nog wat lijnen zingt (zoals op het zeer aanstekelijke Breathing Out My Soul) wordt de sfeer nog optimaler. De interpretatie van King of Pain van The Police was absoluut niet nodig geweest gezien de kwaliteit van hun eigen sterke materiaal maar de versie die ze neerzetten is wel heel mooi.

Blij dat we in navolging van het Alexi Tuomarila Quartet nu Drifter hebben. Met het geweldige Flow maken ze zich in één keer weer het beste jazzkwartet van de lage landen. En met de kwaliteit die ze in zich hebben zullen dat zeker niet alleen de lage landen blijven. Drifter heeft het volledig in zich de wereld te gaan veroveren.  1. Crow Hill
  2. The Elegist
  3. Lighthouse
  4. Harmattan
  5. Nothing Ever Lasts
  6. Breathing Out My Soul
  7. Touei
  8. King Of Pain
  9. Vagabond