×

Recensie

Metal

30 september 2013

Dream Theater

Dream Theater

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Roadrunner

Dream Theater Dream Theater Metal 4 Dream Theater – Dream Theater Written in Music https://writteninmusic.com

Hoewel niet iedereen van ze is gecharmeerd, moeten we de heren van Dream Theater toch nageven dat al jarenlang vol passie musiceren. Ook op het twaalfde studioalbum etaleren de heren weer een enorme geldingsdrang. Die uit zich met uitzondering van Illumination Theory, in voor Dream Theater begrippen compacte liedjes met de bekende sterke staaltjes van instrumentbeheersing. De band opereert al decennia volgens een vast stramien waardoor echte verrassingen zijn uitgesloten; bepaalde nummers hadden zo op Octavarium of Train Of Thought kunnen staan.

Het startschot heet False Awakening Suite en bestaat uit drie delen die warempel bij elkaar nog geen drie minuten duren. Het is een klassiek georiënteerd intro dat regelrecht van een album van Symphony X lijkt te komen. Op The Enemy Inside trekt de band fel van leer met mitrailleurachtige riffs en drumpartijen en worden we getrakteerd op tamelijk barokke solo’s van gitarist Petrucci en keyboardspeler Rudess. Het navolgende The Looking Glass is een prima rocksong met een arrangement dat meer dan eens doet denken aan Yes en dat wordt opgesierd door fraai baswerk van John Myung. Dat de band vier muzikanten van Malmsteen-achtige allure in de gelederen heeft blijkt maar weer eens op het instrumentale Enigma Machine waarop de registers weer eens vol opengaan en we worden getrakteerd op duizelingwekkende instrumentatie. Na deze lawine van noten komt de ballade The Bigger Picture, een nogal zwalkende compositie waarbij men voortdurend lijkt te twijfelen tussen een krachtige en meer subtiele richting. Behind The Veil en Surrender To Reason zijn gelukkig een stuk beter en laten het vertrouwde Dream Theater geluid horen. In laatstgenoemde zit overigens een geweldige solo van Petrucci. Along For The Ride is een rustig kabbelend liedje met een religieus geïnspireerde tekst over hoop.

Het 22 minuten durende slotstuk Illumination Theory is het paradepaardje van dit album. In een alliage van stijlen vloeien metal, rock, klassiek en progrock hier prachtig samen en vormen een imposant epos. Het nummer staat bol van de fraaie melodieën en mooie solo’s en kent zelfs twee eindes. Zanger LaBrie’s stemgeluid is voor menigeen een drempel om Dream Theater echt te waarderen, maar op dit album laat hij toch wel horen dat hij echt heel goed kan zingen, al blijven die hoogste regionen lastig.

Dream Theater is niet het hardste en niet het meest experimentele album van de band, maar wel een van de meest uitgebalanceerde en behoort daarom bij de toptitels uit de bandcatalogus.

Tracklisting Dream Theater:

 1. False Awakening Suite
 2. The Enemy Inside
 3. The Looking Glass
 4. Enigma Machine
 5. The Bigger Picture
 6. Behind The Veil
 7. Surrender To Reason
 8. Along For The Ride
 9. Illumination Theory  1. False Awakening Suite
  2. The Enemy Inside
  3. The Looking Glass
  4. Enigma Machine
  5. The Bigger Picture
  6. Behind The Veil
  7. Surrender To Reason
  8. Along For The Ride
  9. Illumination Theory