×

Recensie

Electronic

14 april 2020

DRAMA

Dance Without Me

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Ghostly

Dance Without Me DRAMA Electronic 3.5 DRAMA – Dance Without Me Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Chicago, USA afkomstige duo DRAMA bestaat uit electronic producer Na’el Shehade en zangeres Via Rosa. Op hun drie in eigen beheer uitgebrachte EP’s zochten ze naar een balans tussen R&B, dancepop, 80’s synth en Chicago housemuziek. Op die manier werd al vrij snel een eigen sound gecreëerd die kon rekenen op enthousiaste fan- en persreacties. Nu is daar dan eindelijk debuutalbum Dance Without Me op platenlabel Ghostly.

Het gaat nog wat mak van start op de eerste tracks die zwoele R&B met invloeden van ritmische triphop en een beetje dub laten horen. Geen 80’s invloeden, geen Chicago house en die twee tracks blijven dan ook slecht in het hoofd hangen. Bij Forever and a Day veren we op als we eindelijk pompende deep housebeats te horen krijgen en de sfeer een stuk zwoeler wordt. Die sfeer zet door op Hold On waar meer aanstekelijke refreintjes worden toegevoegd en Gimme Gimme waar harde kicks en aanstekelijke samples meer en meer doen terugdenken aan die lekkere 90’s sound. Een onoverwinnelijk trio van liedjes die op het album niet meer overtroffen zou worden.

Het duo varieert en experimenteert er daarna op los. Een flinke portie durf en het element van de verrassing hebben ze wel. Na het de drie 90’s songs belanden we plots in de 80’s met ballad Good For Nothing. Die vibe gaat in People Like You op een meer futuristisch klinkende manier door met zelfs een vleugje reggeaton – je moet het maar doen! Elders worden er ook nog enigszins plastic strijkers uit de kast getrokken en komt de triphop van het begin weer terug.

Aan variatie en inspiratie dus geen gebrek en stilistisch probeert DRAMA van alles. Leuk, maar uiteindelijk nogal onevenwichtig. Liever hadden ze het tempo er ook wat meer ingehouden, want na het al aangehaalde opzwepende trio tracks blijft alles qua tempo wat steken op midtempo of eronder. Het gevolg is een melancholische en zwoele plaat, maar waar is die dansvloer vibe die DRAMA zo goed beheerst? Die heerlijke kruising tussen house, pop en R&B? Dan de volgende keer toch maar wat minder experiment en een meer consistent en sterk geluid. Dat had van Dance Without Me een nog veel sterker totaalplaatje gemaakt. Nu is het “gewoon goed”. 1. 7:04 AM
 2. Years
 3. Forever and a Day
 4. Hold On
 5. Gimme Gimme
 6. Good for Nothing
 7. People Like You
 8. Days and Days
 9. Lifetime (
 10. Nine One One
 11. Dance Without Me