×

Recensie

Roots

19 oktober 2017

Dr. John

The ATCO Albums Collection (boxset)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Atco

The ATCO Albums Collection (boxset) Dr. John Roots 4 Dr. John – The Atco Albums Collection (boxset) Written in Music https://writteninmusic.com

De zeven albums die Dr. John, Mac Rebennack voor intimi, maakte voor Atco Records zijn nu verzameld in een box-set. Het is een prachtige ‘trip down memory lane’.

Rebennack startte zijn muzikale carrière als gitarist/pianist in de late jaren zestig onder grote invloed van held Professor Longhair, die als pianist en zanger de R&B en jazz met dikke scheuten muzikaal New Orleans voorzien had. Rebennacks heerlijk krakende stem en zijn voorliefde voor voodoo en psychedelica (in hoge mate bevorderd door drugs en drank) maakten het begin van zijn muzikale carrière eigenzinnige en uitzonderlijk.

Met het geweldige Gris-Gris startte Dr. John in 1968 zeer smaakvol op plaat, toen nog als Dr. John The Night Tripper. Hij had al flink wat sessiewerk en liveoptredens als gastmuzikant achter de kiezen voordat hij met de opnamen begon. Had zijn eigen stijl al flink ontwikkeld en durfde ook nog eens het experiment op te zoeken. Gris-Gris bleek een heerlijk uitdagend album waarmee Dr. John bij de pers en ook bij een beperkt publiek gelijk op een voetstuk werd geplaatst.

Met zijn tweede album Babylon (1969) dook Dr. John de politiek in, beïnvloed door de moord op Martin Luther King en de Vietnamoorlog. Deze bizarre tijd werd door Dr. John in duidelijke teksten omgezet maar kreeg met een flinke dosis soul toch niet een al te zware lading. Hoogtepunt van het album en klassieker in zijn oeuvre is het lang uitgesponnen en met psychedelica doortrokken Twilight Zone.

Rond de release van zijn derde album Remedies (1970) hing al een dikke waas van drugs en drank. Politiek nog steeds onrustig vond Dr. John zijn weg op een album dat opvallend genoeg in het wel 17 minuten durende Angola Anthem, over een vriend die 40 jaar in Angola had doorgebracht, zijn apotheose vond. Toen het album uitkwam werd het vreemd genoeg nogal over het hoofd gezien maar bij herbeluistering is Remedies een niet te onderschatten collectie songs.

In volle inspiratie schreef Dr. John vervolgens zoveel songs dat hij er een driedubbelalbum van kon maken. Hij kneedde er echter een enkel album uit dat hij de heerlijke titel The Sun Moon and Herbs (1971) meegaf. Hij nam het album op met een kleinere band dan daarvoor maar wel met de Memphis Horns en gasten als Graham Bond en Eric Clapton. Het album werd een succes, kwam zelfs de Amerikaanse albumlijsten binnen omdat het ook goed verkocht.

Gumbo, het legendarische album met die fantastische (aan de eerste Little Feat gelijke) hoes was Dr. John’s grootse ode aan zijn geboortestad New Orleans. Zowel zelfgeschreven songs als New Orleans-klassiekers passeren op het album de revue. Met een geweldige band, met lekker veel blazers, en heel veel positiviteit en natuurlijk de evergreen Iko Iko, geschreven door James ‘Sugar Boy’ Crawford.

Met zijn zesde album In The Right Place (1973) overtrof hij het succes van Gumbo. Niet in de laatste plaats omdat de plaat een samenwerking betrof met zo’n andere New Orleans legende: Allen Toussaint. Misschien wel de meest vermaarde inwoner en beste liedjesschrijver van New Orleans. In The Right Place is een zeer toegankelijk tegelijk vreselijk aanstekelijk album met geweldige songs in geweldige uitvoeringen.

Desitively Bonnaroo was zijn zevende en zijn laatste album voor Atco. Net als de voorganger geproduceerd door Allen Toussaint met een lekker toegankelijk geluid vond het album zijn weg naar het publiek met gemak. Met deze zeven albums had Dr. John zich een weg in de muziekgeschiedenis gecreëerd. Niet alleen bij andere muzikanten maar ook bij zijn trouwe publiek en de pers op handen gedragen.

Het boxje met deze eerste zeven albums is een geweldige introductie naar Dr. John. Een muzikant die met zijn muziek de legende van New Orleans mede levendig heeft gehouden. Helaas zonder boekje met extra info en foto’s maar wel met de CD’s in de originele hoezen, sommige zelfs in klaphoes.

Albums The Atco Albums Collection:

  • Gris-Gris
  • Babylon
  • Remedies
  • The Sun Moon & The Herbs
  • Gumbo
  • In The Right Place
  • Desitively Bonnaroo