×

Recensie

Alternative

14 augustus 2017

Downtown Boys

Cost of Living

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sub Pop

Cost of Living Downtown Boys Alternative 3.5 Downtown Boys – Cost of Living Written in Music https://writteninmusic.com

Met Cost Of Living zijn de punkers van Downtown Boys terug om ons zowel Engels- als Spaanstalig toe te schreeuwen en stof tot nadenken te geven. Nadenken over maatschappelijke- en politieke problemen, want dat is nog steeds nodig en in de moeilijke, verwarrende tijd van Trumps leiderschap misschien wel meer dan ooit.  Gelukkig speelt de band nog steeds een aanstekelijke mix van punk, funk, een vleugje hardcore en nu meer dan ooit ook postpunk. Het resultaat is energiek en dansbaar. Zo wordt er wel degelijk zware thematiek behandelt, vaak agressief door je strot geknald, maar behoudt de muziek een speelse toon.

Toch is er heel wat veranderd binnen het geluid van Downtown Boys, niet in de laatste plaats omdat ze Dischord guru Guy Piciotto als producer hebben uitgekozen. Voor het totaalgeluid betekent dat meer beheersing en focus met een sterke nadruk op bas en drums die zorgen voor een hang naar postpunk. De invloeden van Fugazi (waar Piciotto in zat), Nation of Ulysses en de zo typerende “Dischord sound” zijn ook duidelijk hoorbaar. Minder ruimte is er dit keer voor blazers en het aantal is dan ook teruggebracht tot slechts 1 saxofoon.  Er valt wat voor te zeggen dat de band hierdoor wat eigenzinnigheid inlevert en de hardcore punk energie en de bijhorende chaos wat is teruggeschroefd. Jammer? Wellicht.

Die beheersing en focus zorgen er  wel voor dat Victoria Ruiz haar schreeuw en de overgebrachte boodschap duidelijker en meer trefzeker naar voren komen.  Daar is nu werkelijk geen ontsnappen meer aan. Hoewel de band nu vaker dan eerst liever de issues op een indirecte manier benadert, zodat we meer dan ooit tevoren moeten nadenken over wat er gezongen wordt. Er zijn ook uitzonderingen, want opener A Wall is 100% duidelijk in zijn metafoor: “A wall is a wal land nothing more at all!”, klinkt het om het (gebrek aan) nut van een muur aan te geven; simpelweg  zowel een fysieke als mentale blokkade om mensen te verdelen. Die muur is er om te doorbreken en niet achter te verschuilen. Een intermissie en outro track zijn op dit album uitermate belangrijk om de verantwoordelijk voor het creëren van vrijheid aan te geven en het belang van “eigenwaarde” te benadrukken. Dit zijn spoken word tracks die nauwelijks langer zijn dan een minuut, maar daarom des te harder aan komen.

Downtown Boys boodschap komt dus nog steeds hard aan, terwijl de muziek energiek en fel klinkt. Het gebrek aan chaos en een kleinere rol voor blazers maken het geheel iets minder eigenzinnig. Daartegenover staat dat betrekkelijke rust, focust en een meer volwassen geluid zorgen voor een harde, emotionele mokerslag die eerder meer verborgen lag onder een laag “fun”. Die fun is er gelukkig nog steeds wel, zeker als de saxofoon ruimte krijgt om te soleren. Maar balans is hier het toverwoord. Daar kun je blij mee zijn of niet, het levert nog steeds krachtige, maatschappelijk bewuste “fuck you” punkrock op en dat is wat telt.



  1. A Wall
  2. I'm Enough (I Want More)
  3. Somos Chulas (No Somos Pendejas)
  4. Promissory Note
  5. Because You
  6. Violent Complicity
  7. It Can't Wait
  8. Tonta
  9. Heroes (Interlude)
  10. Lips That Bite
  11. Clara Rancia
  12. Bulletproof (Outro)