×

Recensie

Pop

20 juni 2017

Down Harrison

Possessed

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootsy Music

Possessed Down Harrison Pop 3.5 Down Harrison – Possessed Written in Music https://writteninmusic.com

Met deze groep, Down Harrison is inderdaad de groepsnaam, waarmee de Zweedse singer-songwriter Jesper Willaume na jarenlange afwezigheid de reünie met enkele oude muzikale vrienden bezegelde, maakten we eind vorig jaar kennis in deze rubriek. Evenals op de titelloze voorganger zorgt Jesper voor de teksten, met uitzondering van A Coat, een gedicht van W.B. Yates. De instrumentatie komt in gezamenlijk overleg met de bandleden Tommy Cassemar, Pelle Alsing  en gitarist en toetsenman  Micke Wedberg tot stand.

Een gouden formule zo blijkt andermaal, vanaf de opener, de titeltrack Possessed wordt Jesper bijgestaan door melodieuze achtergrondzang en dito gitaartjes wat tot fijne muziekjes, sterk geprofileerd op het soort Americana en altcountry die in de jaren negentig welig tierde aan de overkant van de oceaan, Break& Turn en het prachtige Two Days Of Nights vertoeven eveneens in dat verloren gewaande bijzonder aangename West Coaststraatje.

Die verfijnede countryrock wordt afgewisseld met ingetogen pop van Fire In The Trees waarbij akoestische gitaren vermengd worden met gelaagde elektronica en zelfs een authentiek kerkorgel opduikt. Monkey See Monkey Do is breekbare semi-akoestische folkpop, de zachte zang en eenzame pedalsteel roepen een bijzondere sfeer op, in Day One zorgt daar een echoënde harmonica voor. Ter afronding wordt de dromerige popballade Chain met meer dan een snuifje psychedelia gelardeerd en drijft bij momenten  op Pink Floyd-achtige structuren.

Ouderwetse degelijkheid is wellicht de meest geschikte omschrijving voor de aangename muziek van deze Zweden.  1. Possessed
  2. Too Slow To Live This Fast
  3. Fire In The Trees
  4. Brake & Turn
  5. Monkey See Monkey Do
  6. Day One
  7. 2 Days Of Nights
  8. A Coat
  9. Chain