×

Recensie

Roots

19 maart 2023

Doug Paisley

Say What You Like

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Outside Music

Say What You Like Doug Paisley Roots 4 Doug Paisley – Say What You Like Written in Music https://writteninmusic.com

Weer zo’n man die al een tijdje aan de weg timmert in relatieve onbekendheid sinds zijn vijftien jaar geleden uitgebrachte debuut. Ondertussen maakten we in 2018 via Starter Home kennis met zijn muziek, oerdegelijke singer-songwriters huisvlijt die Doug Paisley vanuit Totonto de wereld instuurt.

Uit zo’n 250 songs die Paisley de afgelopen tien jaar bedacht met zijn akoestische gitaar in handbereik, werden elf songs geselecteerd en met de hulp van producer en gitarist Afie Jurvanen, die al bij eerdere opnamesessies  van Paisley betrokken was, opgenomen. Jurvanen is een Canadees met Finse roots die onder de schuilnaam Bahamas een handvol langspelers afleverde. Samen met gitariste Christine Bougie en enkele andere gereputeerde muzikanten uit Toronto zoals Darcy Yates en Don Kerr borstelt Jurvanen een sobere maar bijzonder efficiënte muzikale achtergrond neer.

Rinkelende gitaartjes vergezellen de akoestische fingerpicking van Paisley in Say What You Like  en na het dartele Wide Open Plain  en  Wide Opren Plain komen we bij  Rewrite Historie. Een countryfolk ballade die nauw aanleunt bij het traditionele troubadourswerk de fluisterende zang van de alomtegenwoordige Felicity Williams komt wat meer op de voorgrond in dit verhaal.When looking young is getting old” mijmeringen van een man van middelbare leeftijd die eerlijk en mild terugkijkt op zijn leven.

Een huilende steelgitaar op de achtergrond volstaat zoals het ingetogen, beklijvende,  edere duet I Wanted Too Much dat spijt om gemiste kansen uitademt. Sporadisch versnelt het tempo even maar het blijft bij korte oprispingen, na het lichtjes opverende Make It A Double en You Turn My Life Around  toont Holy Roler weerom de intrinsieke kracht van Paisley in een wonderlijke folk ballade.

Er duiken weliswaar wat ruimer georkestreerde passages op in Say What You Like, in essentie blijven het luisterliedjes van man met gitaar die voorzichtig in de voetsporen treedt van illustere troubadours met een benadering en die enigszins aan John Prine  en Townes Van Zandt en andere ambachtslui uit de betere songsmidse herinnert.

  1. Say What You Like
 2. Sometimes It’s So Easy
 3. Wide Open Plain|
 4. Rewrite History
 5. Almost
 6. If I Wanted To
 7. I Wanted It Too Much
 8. Make It A Double
 9. You Turn My Life Around
 10. Holy Roller
 11. Old Hometown