×

Recensie

Alternative

17 juni 2024

Double Deüce

Warm Ham In A Foreign Home

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: BB*ISLAND

Warm Ham In A Foreign Home Double Deüce Alternative 3 Double Deüce – Warm Ham In A Foreign Home Written in Music https://writteninmusic.com

Het is een typische Amerikaanse mentaliteit om zichzelf de hemel in te prijzen als het land met de onbeperkte mogelijkheden, de rest van de wereld zet wat vraagtekens achter deze kortzichtige visie. Zo zet Pig Walnut zichzelf als een kindvriendelijke campagne van een fastfoodketen neer om een nieuw soort hamburgerbroodje te promoten. Een onschuldige melodie om het dierenleed te verzachten. Een vrolijk varkentje wandelt dansend het slachthuis binnen en komt er als de Pig Walnut metamorfose uit. Toby Goodshank vormt samen met zijn zus Angela Carlucci het New Yorkse Double Deüce duo, en brengt met hun vredelievende manier alt-popfolk liedjes aan de man.

Deze terugkeer van de New Yorkse hippie nerds na een afwezigheid van ruim negentien jaar is bijna een antireactie op die roze niks aan de hand blik op de Westerse rechtse maatschappij. Juist die opgewekte vrolijkheid door de songs in een Parental Advisory context te plaatsen wekt een allergie tegen de bekrompenheid op. De geitenwollen benadering jeukt van alle kanten, klinkt primitief goedkoop, en toch val je voor de schattige heliumballonnen melodietjes. De treurtrompet van Matt Colbourn geeft er in Pig Walnut een optimistische zomerse jaren tachtig soulvibe aan. Met de nodige zelfspot introduceren ze het deprimerende faaleffect van een achterhaalde gemeenschap en dat siert ze. Achter de schoolse belerende scouting benadering schuilt dus wel degelijk een serieuze boodschap.

We proppen niet alleen ons hoofd vol met nepnieuws en onbenullige feitjes, ook ons lichaam moet eraan geloven. De Warm Ham (in a Foreign Home) redneck track is als een ziekte verspreidende overgewichtssong, de veramerikanisering in de huidige samenleving. We stapelen de vakantiekoffers vol met herkenbare voedingswaren van thuis, zodat we maar geen cultuur opsnuiven. We zoeken in het buitenland naar een oerHollandse fritestent omdat het zo vertrouwd aanvoelt. De retro New Dutch Folk countrysong herschrijft de kolonisatie volgens de John Wayne cowboyheldenstatus principes. We passen de geschiedenis naar onze eigen normen en waarden aan en vergeten het verleden. We verzieken het nageslacht met onze verslavingen. Het draait dus vooral om ons, egocentrisme ten top.

In Song For Voting tekenen we voor vier jaar ellende bij. Zoetsappig kwijlerig met een hoog bubblegum gehalte. Toby Goodshank gooit er een heerlijke ouderwetse rockgitaar solo doorheen, het bewijs dat het muzikaal allemaal wel oké is. Het smoothy Snap Backwards heeft een heerlijke stadse gangsterrap sfeer, sexy en cool. Zwaar drukkend grunge gitaarspel werpt een donkere wolk over het sterke Mr. Holland’s Wine kapitalisme. Dat het machtssysteem daar niet deugt weten we ondertussen wel, al worden we er hier niet dagelijks mee geconfronteerd. Problemen worden in de alleszeggende verdovende way of life song That’s Our Thing weggedronken. Het rockende Bennigan’s Christians houdt de bekerende American Dream filosofie en geloofsovertuiging een spiegel voor.

Theory Of Relativity haalt de kracht uit elkaars muzikale zwaktes. Het draait in een relatie hoe dan ook vooral om de acceptatie van elkaars eigenaardigheden. The Spotter benadrukt nogmaals het observerende karakter. De Cream Cheese Like This groove werkt niet echt naar een hoogtepunt toe, en dat vat Warm Ham In A Foreign Home prima samen. De lo-fi knutselnummers ademen meer het punkidealisme dan de gemiddelde punkrock act uit. Daar draait het tegenwoordig ook vooral om geld. Double Deüce bewapent zich met de nodige humor en zelfspot, plaatst er geen bommetjes onder maar lokt ze juist in een doordachte valstrik. Leuke gewaagde plaat! 1. Pig Walnut
 2. Warm Ham (in a Foreign Home)
 3. New Dutch Folk
 4. Song For Voting
 5. Snap Backwards
 6. Mr. Holland's Wine
 7. That's Our Thing
 8. Bennigan's Christians
 9. Theory Of Relativity
 10. The Spotter
 11. Cream Cheese Like This