×

Recensie

Soul / Hiphop

27 augustus 2015

Dornik

Dornik

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: PMR / Island

Dornik Dornik Soul / Hiphop 4 Dornik – Dornik Written in Music https://writteninmusic.com

Een naam die lekker bekt en die gemakkelijk onthouden kan worden: Dornik. En er werd naar het debuutalbum van deze 24 jarige Londenaar door deze en gene al een tijdje reikhalzend naar uitgekeken. En dat geduld wordt nu beloond.

Alhoewel het Verenigd Koninkrijk een meer dan uitstekende relatie heeft met en een vruchtbare voedingsbodem vormt voor R&B/soul, blijft het vaak toch in de schaduw staan van wat er aan de overkant van de oceaan gebeurt. Natuurlijk zit de zwarte muziek diep geworteld in de Engelse muziekcultuur, maar klinken de producties toch vaak hoekiger en bonkiger vergeleken met datgene dat uit de USA komt. Dat hoeft geen probleem te zijn, want daarmee wordt voorkomen dat Britsoul en UK’nB een slap aftreksel wordt van wat verder weg vooral anders wordt gedaan. Maar de UK-scene is ook minder egottrippin’ en is de attitude ook een paar grammetjes minder. En is de Britse zwarte muziek een prima op zichzelf staande stroming. Met op gezette tijden muziek die meer dan de moeite waard. Zoals nu weer Dornik.

Dornik heeft een plaats in de backoffice verruild voor een nadrukkelijkere rol in de frontlinie. Hij drumde bij een andere Engelse soulsensatie (Jessie Ware), maar met zijn talent kon eigenlijk niks beters gebeuren dan zelf een plek aan de voorkant op te eisen. En was de hoogste tijd aangebroken om het op eigen kracht te gaan proberen.

En nu is er dat prachtige debuutalbum, dat meteen sterk start met Strong, een uptempo feelgood nummer. En meteen doemt de vraag op: is dit een vocale reïncarnatie van Michael Jackson, heeft Dornik gewoon goed naar de King Of Pop geluisterd of aapt hij Jacko gewoon schaamteloos na? In elk geval niet dat laatste: daarvoor klinkt Dornik’s stem te soepel. En ondanks dat MJ-timbre is Dornik vooral authentiek. En dat komt ook naar voren in andere sterke mid-tempo en slowtracks als Shadow, Second Thoughts en Chainsmoke. En ook hier weer die ooh-aah MJ-vibe. De verwijzingen naar de naar de eeuwige jachtvelden vertrokken verbouwde raggebol blijven talrijk, maar zijn niet storend aanwezig. Het laat vooral horen wat voor goede vocalist Dornik is, die op de juiste momenten de juist snaren weet te raken. En alhoewel op het grootste deel van het album stemmig wordt ingehouden en het nergens te slijmerig of te gladjakkerig wordt, zouden composities zoals de opener zeker niet hebben misstaan. Voor de vaart zou het niet verkeerd zijn, maar Dornik kiest liever voor ingetogenheid.

Dornik is een meer dan overtuigend debuutalbum en als nu die soms wat gedateerde drumcomputers en keyboards worden vervangen door een live backing, dan kunnen we van deze meneer nog heel veel in de toekomst verwachten. Vanuit kostenoogpunt is deze minimale productie begrijpelijk, maar uit dit talent is veel meer te halen, zoveel is na beluistering van dit debuut al duidelijk. Overbodig dus te zeggen dat Dornik een belofte voor de toekomst is. Want die toekomst is al begonnen. Ongehoord aanschaffen dus.  1. Strong
  2. Blush
  3. Stand In Your Line
  4. Shadow
  5. Second Thoughts
  6. Mountain
  7. Chain Smoke
  8. Something About You
  9. Drive
  10. On My Mind