×

Recensie

Soul / Hiphop

17 november 2013

Don-E

Little Star

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Dôme

Little Star Don-E Soul / Hiphop 4 Don-E – Little Star Written in Music https://writteninmusic.com

Don-E is ook al zo’n artiest met een carrièreverloop dat vooral gekenmerkt wordt door het totaal ontbreken van welke lijn dan ook. Voortgekomen uit de Engelse Soul & R&B-scene die zich aan het begin van de jaren ’90 manifesteerde en een hausse aan UK Blak voortbracht. Zich niks aantrekkend van het hele ravegeweld was daar opeens een soulful geluid, waar in de 80’s al voorwerk werd verricht door bands als Soul II Soul, Loose Ends, Imagination, 52nd Street, Driza Bone – om er maar eens een paar te noemen – en zich in de 90’s verder ontwikkelde. Don-E was dan ook een typische exponent van deze UK groove.

En met Love Makes The World Go Round scoorde Don-E een hit in 1992 en leek hij een belofte voor de toekomst te zijn. Vaak vergeleken met die andere soulkikker, Omar, kon ook Don-E de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. UK R&B klonk altijd wel lekker, maar moest het toch altijd afleggen tegen de concurrentie uit de States, want de bakermat van de R&B lag toch daar en blies Engeland hierin altijd een toontje lager. Alhoewel de UK Blak nooit als een slap aftreksel klonk van wat in Amerika aan de hand was.

Met het floppen van zijn tweede album Changing Season werd hij door Island Records op de keien geschopt en maakte hij even deel uit van D’Angelo’s label en vogelde hij in die tijd nog samen met Jamiroquai’s bassist Stuart Zender onder de naam Azur een album in elkaar, dat ook al binnen no time in de uitverkoopbakken was te vinden. Het wilde dus maar niet vlotten met de alsmaar kwakkelende loopbaan van Don-E.

Pas in 2005 liet de Don volhouder weer van zich spreken met nieuw albumwerk: Try This was wederom een poging om nog eens aan de bak te komen. Maar zelfs een duet met zijn bloodbrother Omar kon niet echt succesvol indruk maken. Pas met zijn in 2008 verschenen vierde album Natural viel de Engelse zanger weer eens op. Het zou eens tijd worden.

En met de regelmaat van nieuw werk op longplayformaat is er nu opnieuw een Don-E album: Little Star. De zoveelste poging om nog wat van zijn carrière te maken. En alhoewel de sympathieke Brit eigenlijk nooit een écht slecht album heeft gemaakt, blijft het een raadsel waarom het maar steeds niet wil lukken met die doorbraak naar een groot publiek. In elk geval zijn de nummers op Little Star zonder uitzondering van een zeer acceptabel niveau. Alhoewel de instrumentatie hier en daar enigszins gedateerd klinkt, beluistert het album zich over de volle lengte als een meeslepend soulful geluidstapijt.

Opvallend is het van Grace Jones bekende Slave To The Rhythm, dat een uptempo versie nieuw leven wordt ingeblazen. Ook het jazzfunk-based This Is It klinkt afgemeten lekker. Ook het met Ty samen uitgevoerde BS mag er wezen: een retro back-in-time sound waarin Don-E veel soul stopt. En dan zijn dit de meest opvallende nummers uit een tracklisting die nauwelijks zwakke broeders kent.

Enige minpunt aan Little Star is dat de instrumentatie soms erg ingeblikt klinkt, een euvel dat wel vaker te horen is op albums van artiesten die niet tot de top behoren en moeten roeien met de soms bijna versleten riemen die ze hebben. Waarschijnlijk dus puur een budgettaire kwestie die het niet toelaat om veel muzikanten op te trommelen en dito studio-uren te boeken. Gevolg is dat het soms wat demo-achtig klinkt, maar afgezien hiervan is Little Star een prima album van een ondergewaardeerde zanger waarvan je hoopt dat de man ooit nog eens flink gaat doorbreken. Dat zal helaas waarschijnlijk wel nooit gaan gebeuren: daarvoor is zijn muziek te veel gericht op een niche, alhoewel dit album best wel wat mensen zou moeten aanspreken. Wederom een moedige poging naar eeuwige roem. Het levert in elk geval een goed te verteren uurtje luisteren op.

Tracklisting Little Star:

 1. Little Star
 2. Spiritual
 3. Slave To The Rhythm
 4. Hold On
 5. This Is It
 6. He Ain’t Got My Style
 7. Home
 8. BS (Featuring Ty)
 9. Hot Like The Summer
 10. Incompatible
 11. Good
 12. Step In My Room
 13. Love Has Found Its Way
 14. It Just Don’t Stop