×

Recensie

Jazz

26 september 2020

Don Cherry

Cherry Jam

Geschreven door: Jordi De Beule

Uitgebracht door: Gearbox Records

Cherry Jam Don Cherry Jazz 3.5 Don Cherry – Cherry Jam Written in Music https://writteninmusic.com

Op deze aparte Record Store Day duikt Gearbox Records in de archieven van de Deense radio en rakelt er een mooi concert van Don Cherry op. Cherry Jam vat de eigenzinnige trompettist op een scharniermoment.

We schrijven het jaar 1965. Het is intussen zes jaar geleden dat Don Cherry aan de zijde van Ornette Coleman The Shape of Jazz to Come bepaalde. De man uit Oklahoma staat op dit moment aan de vooravond van een mooie carrière als leider, maar eerst belandt hij nog in Kopenhagen, een stad die wel meerdere Amerikaanse jazzmuzikanten heeft omarmd doorheen zijn geschiedenis. Enkele jams met de plaatselijke pianist Atli Bjorn trokken de aandacht van de nationale radio en dit leidde tot een uniek optreden. 

In de eerste plaats is er de line-up: met Benny Nielsen (contrabas), Mogens Bollerup (tenorsax) en Simon Koppel (drums) maken nog eens drie Denen het kwintet compleet. Maar ook het repertoire is bijzonder. Drie van de vier nummers zijn composities van Don Cherry die later nooit op plaat werden vastgelegd. 

Wie Cherry enkel kent als icoon van de free jazz of als pionier van de fusie tussen jazz en volksmuziek uit allerlei continenten, zal verbaasd zijn door het hoge Blue Note-gehalte van deze EP. Tijdens de standard You Took Advantage of Me klinkt hij zowaar als de gedempte Miles Davis! Ook de andere nummers verkennen voor ons meer vertrouwd terrein zoals de blues ((The Ambassador from Greenland) en de bop (Priceless, Nigeria). 

Maar ook wanneer het speelveld duidelijk afgelijnd is, kan Cherry schitteren. Zijn lijnen zijn vaak lyrisch, zijn samenspel met Bollerup charmant, Bjorn is een fijne compagnon die ook af een toe een leuke solo brengt.

Kortom: een ideale plaat voor wie een andere Don Cherry wil ontdekken of zich simpelweg wil wikkelen in een dosis ouderwets lekkere clubjazz.  1. The Ambassador from Greenland
  2. You Took Advantage of Me
  3. Priceless
  4. Nigeria

Kant A:

  1. The Ambassador from Greenland
  2. You Took Advantage of Me

Kant B:

  1. Priceless
  2. Nigeria